Traian Basescu: Daca premierul vine cu propuneri de remanieri, le accept foarte repede

Traian Basescu COVER

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la postul public de televiziune, ca daca seful Guvernului va veni cu propuneri de remaniere, le va accepta foarte repede.

Intrebat daca, dupa incheierea vizitei misiunii FMI in Romania, este "momentul unei remanieri", Basescu a declarat: "Daca premierul va veni cu o astfel de propunere, o voi aproba foarte repede".

Intrebat daca se poate vorbi despre o schimbare de premier, Basescu a raspuns ca nu este cazul sa se intre intr-o criza politica. "Nu cred ca ceea ce lipseste acum e o perioada de instabilitate politica. Nu cred ca asta e dezideratul vietii noastre acum", a afirmat Basescu.

Presedintele declarase recent ca despre o remaniere se poate discuta dupa incheierea vizitei delegatiei FMI la Bucuresti.

"Italia si Grecia apeleaza la guverne de uniune nationala, cu tehnocrati - e semnul disperarii"

Citește și
TRaian Basescu
“Nu radeti, Romania vrea in zona euro”. Presa internationala apreciaza simtul umorului la Basescu
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de televiziune ca faptul ca Italia si Grecia apeleaza la guverne de uniune nationala, cu tehnocrati, este "semnul disperarii", el mentionand, pe de alta parte, ca nu crede ca Italia va intra in insolventa.

El a spus ca noile guverne din Grecia si Italia au misiunea de a scoate tarile din criza.

"Este solutia disperarii, in care partidele nu mai au curaj sau nu mai pot sa scoata tara din criza", a spus Basescu.

El a tinut sa sublinieze ca o perspectiva absolut indezirabila este esecul tehnocratilor. Basescu a explicat ca politicienii pot avea solutii de iesire din criza sacrificand voturi, dar tehnocratii nu au ce sa sacrifice.

Basescu a mentionat, intrebat cum comenteaza nominalizarea unui economist apreciat in domeniul academic in fruntea Guvernului de la Roma, ca nu este o garantie de succes un economist renumit desemnat ca premier.

El a dat ca exemplu, reluand afirmatii mai vechi, cazurile ministrilor Cosea si Daianu, sustinand ca acestia au avut rezultate zero in Guvern desi au renume indiscutabil de economisti. Pe de alta parte, Basescu a spus ca nu crede ca Italia va intra in insolventa, pentru ca aceasta tara are o economie puternica si performanta.

"Bancile au prins guvernele la colt, le executa fara mila, exista riscul si pentru Romania"

Presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de televiziune, comentand situatia economica din Europa, ca bancile au prins guvernele la colt si le executa fara mila, mentionand ca exista riscul si pentru Romania, dar tara noastra si-a luat masurile de precautie.

"Bancile au prins guvernele la colt si le executa fara mila. Exista acest risc si pentru Romania", a spus seful statului. El a precizat ca Romania si-a luat masuri de precautie.

"Noua ne-ar fi fost mult mai greu sa ne finantam datoriile si deficitul daca nu aveam acordul cu FMI", a insistat el.

Presedintele a mentionat ca din aceste motive, Romania a incercat sa iasa si pe alte piete.

"Tehnic, i-as cere lui Kovesi sa-i prelungeasca mandatul lui Morar sase luni, pana la raport"

Presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de televiziune ca doreste sa ii ceara procurorului general Codruta Kovesi prelungirea cu sase luni, pana la raportul CE din vara, a mandatului procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, care expira peste doua luni.

Seful statului a mentionat, raspunzand unei intrebari, ca cel de-al doilea mandat, ultimul, al lui Daniel Morar, expira peste doua luni, iar acesta nu va mai putea conduce DNA.

Intrebat daca acesta ar putea fi numit procuror general, Basescu a spus: "Nu numim procurorul general la televizor".

Presedintele a mentionat ca, tehnic, va cere procurorului general Codruta Kovesi prelungirea cu sase luni a mandatului lui Morar, pana in iunie 2012, in perioada intocmirii raportului CE despre justitia din Romania.

"Nu sunt de acord cu varianta coalitiei privind parlamentarii, cea a USL mi se pare corecta"

Presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de televiziune ca nu este de acord cu varianta coalitiei de reducere a numarului de parlamentari la 388, el mentionand ca varianta USL, care vizeaza 300 de parlamentari, este cinstita si ar trebui sa fie sustinuta de politicienii PDL care sunt cinstiti.

Intrebat daca este de acord cu varianta coalitiei de reducere a numarului de parlamentari la 388, Basescu a raspuns: "Nu, categoric nu. Nici macar nu-mi pare a fi foarte cinstita, pentru ca acum sunt 471 si se propun 388. Pai daca luam recensamantul, constatam ca pe legislatia actuala se reduce cu vreo 60 de parlamentari. (...) Eu, politicienilor de la PDL care sunt cinstiti le recomand sa sustina initiativa USL care vizeaza 300 de parlamentari. Mi se pare corecta, macar raspunde unui deziderat. Politicienii nu pot sa spuna austeritate pentru tot poporul, iar pentru noi nu".

Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, luni, pentru Mediafax, ca in sedinta coalitiei s-a stabilit de principiu recucerea la 388 a numarului de parlamentari - 300 deputati si 88 senatori - si ca nu s-a discutat despre asumarea raspunderii pe pachetul de legi electorale.

"Coalitia a cazut de acord asupra a trei principii, respectiv: 300 de deputati, 88 de senatori si un vot compensat pe liste de aproximativ o treime. Aceasta treime va depinde de rezultatul inregistrat la referendum pe care il vom avea abia in luna ianuarie. In cel mai scurt timp cu putinta, coalitia va elabora legile necesare pentru a fi promovate in Parlament", a declarat Verestoy.

El a precizat ca in sedinta de luni a coalitiei nu s-a discutat despre asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul de legi electorale.

"Nu-l vad pe Geoana in PDL sau UNPR. N-am vazut prostie mai mare decat oferirea sefiei Senatului"

Presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de televiziune ca nu-l vede pe Mircea Geoana nici in PDL nici in UNPR, mentionand ca nu a mai vazut "prostie mai mare decat oferirea pe tava" a singurei functii care permitea opozitiei sa faca politica legislativa.

El a spus ca Geoana este un politician matur.

"In interiorul PDL - exclus. Mircea Geoana e un om politic matur (...). Nu am vazut prostie mai mare decat sa-ti pui pe tava singura functie din care puteai sa mai faci politica legislativa, dar asta e treaba partidului. Eu nu-l vad pe Mircea Geoana nici in PDL nici in UNPR", a declarat Traian Basescu.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca BPN a votat unanim ca recomandarea Comisiei de integritate de excludere a lui Mircea Geoana din partid sa fie supusa dezbaterii Comitetului Executiv.

Ponta a spus ca reconfirmarea, prin vot unanim al BPN, a deciziei de saptamana trecuta de a-l inlocui pe Mircea Geoana de la presedintia Senatului, precum si votul unanim ca recomandarea de excludere a acestuia din PSD sa fie supusa dezbaterii Comitetului Executiv, arata ca PSD s-a desprins de trecut.

"In acest moment, in PSD nu mai decid nici Vintu, nici Gusa, nici UNPR", a adaugat el.

Ponta a anuntat ca a fost convocat Comitetul Executiv al PSD pentru 22 noiembrie, la sedinta urmand sa fie invitat si Mircea Geoana.

Fostul lider al PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca asteapta fara prea multe sperante Comitetul Executiv in care se va discuta propunerea de excludere a sa din partid, intrucat actualul presedinte, Victor Ponta, a redus la tacere oameni curajosi pana acum.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Basescu i-a invitat pe nemti sa-i parasca pe coruptii din Romania
Basescu i-a invitat pe nemti sa-i parasca pe coruptii din Romania

"Nu credem intr-o Europa fragmentata", a spus la Berlin presedintele Traian Basescu, precizand ca Romania nu renunta la adoptarea euro in 2015. Presa occidentala a privit insa cu neincredere declaratia.

“Nu radeti, Romania vrea in zona euro”. Presa internationala apreciaza simtul umorului la Basescu
“Nu radeti, Romania vrea in zona euro”. Presa internationala apreciaza simtul umorului la Basescu

„Imi place presedintele Romaniei, Traian Basescu. Are simtul umorului”, comenteaza un jurnalist al cotidianului canadian The Globe and Mail, pe marginea declaratiilor facute de seful statului roman in timpul vizitei de ieri de la Berlin.

Traian Basescu, la Berlin. Avem nevoie ca de aer de miliarde de euro de la nemti
Traian Basescu, la Berlin. Avem nevoie ca de aer de miliarde de euro de la nemti

Vizita fulger la Berlin a presedintelui Traian Basescu. Miza discutiilor cu Angela Merkel a fost uriasa. Avem nevoie ca de aer de miliarde de euro de la nemti, ca sa acoperim gaurile uriase din buget.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.