Basescu: Ce s-a intamplat in "martea neagra" ar fi un motiv serios de dizolvare a Parlamentului
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca ceea ce s-a intamplat in "martea neagra" ar fi un motiv serios de dizolvare a Parlamentului.
Acesta a adaugat ca daca ar intra in vigoare modificarile la Codul Penal si Legea amnistiei, Romania ar iesi din criteriile de la Copenhaga.
"Acesta din «martea neagra» ar fi fost un motiv serios de dizolvare a unui Parlament care prin actiunea lui genereaza deservicii uriase Romaniei. Si aici nu trebuie sa mai argumentez, pentru ca am vazut reactia Comisiei Europene si a aliatilor nostri. Romania, daca ar intra in vigoare modificarile la Codul penal si Legea amnistiei si gratierii, ar iesi din criteriile de la Copenhaga, care sunt criteriile politice, ceea ce ar fi extrem de grav. Pentru asa ceva, un Parlament ar trebui dizolvat", a spus seful statului, pentru Adevarul Live.
Presedintele a aratat ca spera ca Parlamentul nu va adopta aceste modificari la Codul Penal si nici Legea amnistierii.
"Eu sper ca Parlamentul a realizat ce au facut si se vor opri", a mai spus seful statului. Presedintele a explicat ca sanctiunile pe care Romania le risca, in cazul incalcarii criteriilor de la Copenhaga, sunt suspendarea dreptului de vot in Comisia Europeana, Consiliul European si probabil si in Parlamentul European.
"Investitiile ar veni foarte rapid la zero, Romania devenind necredibila", a adaugat Traian Basescu, precizand ca "s-ar merge si la suspendarea fondurilor europene".
"Ar fi o situatie dramatica", a conchis seful statului.
Conform Constitutiei, dizolvarea Parlamentului se poate face doar in cazul refuzului de a investi doua Guverne.
Potrivit articolului 89 din legea fundamentala, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".
"In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data. Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta", mai prevede Constitutia.