Basescu: Am propus la Consiliu analiza extinderii termenului de utilizare a fondurilor pana in 2016

Traian Basescu

Seful statului a declarat ca a propus la Consiliul European sa se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene pana in 2016.

"Pentru a diminua riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toata suma alocata pe fondurile structurale, am propus Comisiei si Consiliului sa analizam in perioada urmatoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu pana in 2015, ci pana in 2016. Astfel am diminua in mod considerabil riscul ca Romania sa nu utilizeze toti banii si sa ne putem apropia de un procent de 100% al alocatiei din bugetul 2007-2013", a declarat Basescu.

Presedintele a mai spus ca o alta propunere care vizeaza cresterea economica a Romaniei este legata de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul.

"Aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care avea un grad de absorbtie, pe 4 mai, de 19,6%, un program care merge foarte bine si programe in care avem un nivel de absorbtie de 2,3,4 procente. In aceste conditii, am cerut flexibilizarea reglementarilor, care sa ne permita alocarea de bani de pe un program pe altul", a explicat el.

Seful statului a mentionat in context problema POSDRU. "Avem problema POSDRU, va dau un exemplu, nu vreau sa credeti ca spun sa se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea sa avem probleme in derularea acestui program. Si atunci, decat sa ramanem cu banii necheltuiti, daca vor fi cumva probleme, mai bine ii mutam pe programul de dezvoltare regionala in timp util, astfel incat sa ii putem cheltui in perioada n+3 ani sau n+2, daca nu vom obtine n+3, dar eu cred ca vom obtine", a aratat el.

Citește și
Traian Basescu
Basescu, intrebat de ziaristi daca se vor vedea la urmatorul Consiliu European: "De ce? Nu veniti?"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Presedintele a mentionat ca vede flexibilizarea utilizarii banilor de pe un program pe altul ca o solutie de crestere pe termen lung, simultan cu continuarea reformelor structurale.

De asemenea, seful statului a solicitat sa se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI utilizati pentru investitii ori sa nu fie considerati componenta a deficitului bugetar, ori sa existe o relaxare a obiectivelor de deficit. El a mentionat ca finantarile de la BEI nu pot fi utilizate la capacitate, intrucat cresc deficitul bugetar, existand astfel restrictii in utilizarea lor.

"Am cerut sa se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI, utilizati pentru investitii, ori sa nu fie considerati componenta a deficitului bugetar, ori sa avem o relaxare a obiectivelor de deficit bugetar, pentru ca nu sunt bani care se duc in consum, ci bani care contribuie la crestere", a spus el.

Presedintele Basescu a precizat ca la acest summit - care a avut intre teme solutiile de crestere economica - nu au existat concluzii, fiind doar o discutie premergatoare Consiliului European din iunie si ca, de aceea, face referire doar la punctul de vedere pe care l-a exprimat in Consiliu si nu la opiniile generale.

Presedintele a subliniat ca solutia corecta intr-o strategie care vizeaza cresterea economica la nivel european inseamna consolidare fiscala, reforme structurale si investitii.

Pe de alta parte, seful statului a amintit ca in timpul Guvernului Ungureanu a fost lansata o invitatie pentru guvernele statelor membre privind o discutie pe tema fondurilor structurale, sub deviza "Prietenii coeziunii", care a fost reinnoita de Guvernul Ponta, pentru data 1 iunie.

"Pentru a nu crea impresia ca se izoleaza Estul de vechea Europa, am informat toti participantii ca oricine vrea sa participe la intalnirea de la 1 iunie de la Bucuresti este binevenit, inclusiv presedintele Barroso. (...) Nu e o intentie a Bucurestiului de a aduna Estul pentru o coalitie, ci este o invitatie deschisa catre toate statele membre, pana la urma discutam probleme care ne framanta si pe unii si pe altii", a adaugat Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mesajul Uniunii Europene:
Mesajul Uniunii Europene: "Vrem ca Grecia sa ramana in zona euro si sa-si respecte angajamentele"

Uniunea Europeana vrea ca Grecia sa ramana in zona euro si sa-si respecte angajamentele in urma alegerilor din iunie, potrivit unei declaratii publicate la finalul summitului de la Bruxelles.

Basescu, intrebat de ziaristi daca se vor vedea la urmatorul Consiliu European:
Basescu, intrebat de ziaristi daca se vor vedea la urmatorul Consiliu European: "De ce? Nu veniti?"

Presedintele Traian Basescu le-a raspuns ziaristilor care l-au intrebat, miercuri noapte, la Bruxelles, daca se vor vedea la urmatorul Consiliu European, din 28 iunie: "De ce? Nu veniti?".

Basescu: Nu comentez declaratiile premierului. Toate institutiile trebuie sa respecte Constitutia
Basescu: Nu comentez declaratiile premierului. Toate institutiile trebuie sa respecte Constitutia

Presedintele Traian Basescu a spus ca nu vrea sa comenteze declaratiile premierului Victor Ponta, referitoare la reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.