Basescu, intrebat de ziaristi daca se vor vedea la urmatorul Consiliu European: "De ce? Nu veniti?"

Ultima actualizare: 17-09-2012 08:06
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu le-a raspuns ziaristilor care l-au intrebat, miercuri noapte, la Bruxelles, daca se vor vedea la urmatorul Consiliu European, din 28 iunie: "De ce? Nu veniti?".

Presedintele Basescu a fost intrebat de jurnalisti, in conferinta de presa de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, daca il vor vedea la reuniunea din 28 iunie.

"De ce? Nu veniti?", a raspuns Basescu, razand.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va trimite Parlamentului, cu acordul ministrilor, scrisoarea prin care va solicita organizarea unei sedinte comune de plen in care sa fie adoptata o decizie privind mandatul si nivelul de reprezentare a Romaniei la Consiliul European. El le-a spus ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca ministrul pentru Relatia cu Parlamentul le va supune spre aprobare aceasta scrisoare, pentru a fi transmisa Parlamentului.

"Este vorba de prezentarea in fata Camerelor reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeana si a obligatiilor pe care Romania trebuie sa le indeplineasca rapid, fie ca este vorba de Schengen, de Mecanismul de Cooperare si Verificare, discutiile privind fondurile structurale si politica agricola comuna si toate celelalte teme care apar in aceasta perioada ca fiind stringente pe agenda europeana", a spus Ponta.

La finalul sedintei de guvern, premierul a precizat ca scrisoarea va fi transmisa in cursul zilei de miercuri si ca va astepta sa fie stabilite data si ora cand se va putea adresa Parlamentului pe aceasta tema. "Intentionez sa ma adresez Parlamentului si astept ziua si ora cand va fi organizata o sedinta comuna in plen pentru a prezenta aceasta Declaratie", a spus Ponta, aratand ca Parlamentul va trebui sa emita un mandat de reprezentare a Romaniei la UE.

Ponta a precizat ca el si presedintele Traian Basescu au pozitii divergente in ceea ce priveste reprezentantul Romaniei la Consiliul European si a explicat ca la Consiliul European se discuta teme care tin de activitatea Executivului si a subliniat ca opinia sa este ca Romania trebuie reprezentata de primul-ministru.

Premierul a aratat ca Parlamentul trebuie sa acorde mandat de fiecare data inainte de Consiliul European, reuniunea semestriala, celui care reprezinta Romania acolo, si a precizat ca va respecta decizia Legislativului, indiferent care va fi aceasta.

Ponta a spus ca va adresa solicitarea Parlamentului, in baza articolului 107 din Constitutie, care prevede dreptul premierului de a prezenta informari.

Conform articolului 80 din Constitutie, presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. De asemenea, potrivit articolului 91, presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil.

Articolul 102 prevede insa ca Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO