Fostul presedinte al CJ Brasov Aristotel Cancescu a fost arestat preventiv. Cancescu, acuzat de luare de mita

×
Codul embed a fost copiat

Fostul presedinte al CJ Brasov Aristotel Cancescu, urmarit penal intr-un nou dosar in care este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, si alte doua persoane, intre care si fostul senator Sebastian Grapa, au fost arestati preventiv miercuri.

Asta dupa ce, in contextul campaniei din 2012, ar fi primit intre 15.000 si 220.000 de lei pentru a pune mai multe persoane pe lista de candidati pentru un post de consilier judetean. 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 1 martie 2017, respectiv de 28 februarie 2017, a lui Sebastian Grapa, la data faptelor consilier judetean si ulterior senator, pentru dare de mita in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni), a lui Gavril Matei, la data faptelor consilier judetean si om de afaceri, pentru dare de mita, in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, precum si a lui Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judetean, pentru dare de mita, in forma continuata.

Miercuri, Sebastian Grapa, Gavril Matei si Claudiu Cornea urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Brasov cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii au propus Tribunalului Brasov arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Aristotel Cancescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Brasov si presedinte al filialei judetene a unui partid politic, pentru luare de mita in forma continuata (7 infractiuni), abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (2 infractiuni) si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Citește și
Aristotel Cancescu
Liderul ALDE Brasov, Aristotel Cancescu, a fost retinut de DNA. Ce acuzatii i se aduc fostului presedinte al CJ Brasov
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Procurorii au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale - iar in cazul primului mentionat si masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile - fata de inculpatii: Sabin Adrian Neag, consilier judetean si administrator al unei societati comerciale la data faptei, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, Cristinel Paltin, primar al comunei Sercaia, judetul Brasov, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si consilierilor judetene Olimpiu Valentin Soneriu, Ovidiu Razvan Sandru, Vasile Ungureanu si Romulus Dragos Craciun, pentru dare de mita, in forma continuata.

Procurorii au date si probe care arata ca ”in contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al filialei judetene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse intre 220.000 lei si 15.000 lei pentru a-i pune pe acestia pe lista de candidati pentru un post de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Brasov”.

Conform anchetatorilor, Cancescu a primir de la Sebastian Grapa 170.000 de lei, de la Claudiu Cornea - 100.000 de lei, de la Olimpiu Valentin Soneriu - 60.000 de lei, de la Gavril Matei - 50.000 de lei, de la Ovidiu Razvan Sandru - 50.000 de lei, Vasile Ungureanu - 40.000 de lei si de la Romulus Dragos Craciun - 15.000 de lei.

In total, Aristotel Cancescu a primit de la cei sapte inculpati 485.000 lei, sumele fiind pretinse in functie de locul pe care s-au aflat acestia pe lista de candidati pentru campania electorala din anul 2012 a partidului respectiv, mai arata procurorii DNA.

”Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de catre cei sapte inculpati, fara ca acestia sa primeasca documente justificative. Suma de bani mentionata anterior a fost folosita in campania electorala din anul 2012.
Ulterior, toti cei sapte inculpati au fost alesi consilieri judeteni in cadrul Consiliului Judetean Brasov”, sustin procurorii DNA.

De asemenea, anchetatorii spun ca, in perioada 2012 - 2013, Aristotel Cancescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al CJ, pentru achizitionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate incheiate intre firmele controlate de Sebastian Grapa si mai multe primarii din judet.

”Sumele de bani alocate de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, au fost in cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din aceasta suma, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusa de acesta din urma la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o pozitie eligibila pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Brasov in contextul campaniei electorale din anul 2012”, potrivit procurorilor DNA.

Anchetatorii mai spun ca, in anul 2013, Cancescu, tot in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la cererea si cu ajutorul lui Gavril Matei, a aprobat alocarea sumei de 416.721 de lei din fondul de rezerva al CJ Brasov pentru achizitia de sisteme de incalzire de catre primaria unei comune din judetul Brasov de la o societate controlata in fapt de Gavril Matei.

”In ceea ce priveste utilizarea fondului de rezerva aflat la dispozitia Consiliului Judetean Brasov, din probatoriul administrat in cauza, a rezultat ca banii au fost alocati doar cu aprobarea inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, care a avut grija ca in fiecare an fondul sa fie constituit la nivelul maxim prevazut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate in acest fond au fost date in mod discretionar de catre inculpatul Cancescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fara vreo legatura cu conditiile reale din localitati, acesta considerand fondul de rezerva ca fiind la dispozitia sa”, mai spun procurorii DNA.

In acest context, Aristotel Cancescu a tinut o evidenta a utilizarii sumelor respective, ”pentru a caror alocare fiecare persoana se adresa acestuia care aproba direct cererea fara sa existe referat de analizare a solicitarii, fiind de ajuns ca persoana respectiva sa-i spuna ca banii sunt pentru el”. Procurorii spun ca votul in plen, atunci cand a avut loc, a fost formal, consilierii limitandu-se sa aprobe punctul de pe ordinea de zi initiat de Cancescu, ”fara discutii sau verificari”.

”In aceeasi perioada, inculpatul Paltin Cristinel, in calitate de primar al Comunei Sercaia, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, a incheiat cu o societate administrata si detinuta in fapt de acesta din urma un contract de servicii, avand ca obiect intocmirea si predarea studiului «Strategie privind prevenirea abandonului scolar, identificarea metodelor de crestere a gradului de instruire a populatiei comunei Sercaia, jud. Brasov» in valoare de 78.120 lei”, conform procurorilor DNA.

Contractul in cauza a fost atribuit fara sa fie facuta o analiza la nivelul scolilor din care sa rezulte abandonul la acest nivel si care sa justifice efectuarea achizitiei, fara sa fie intocmit un referat de necesitate si fara sa existe un buget rectificat si fonduri aprobate.

”In plus, contractul a fost incheiat cu o societate care nu avea calificarea necesara realizarii prestatiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodata, cauzand astfel un prejudiciu pentru comuna Sercaia in suma de 78.120 lei, ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian”, sustin anchetatorii.

Potrivit procurorilor, in atribuirea contractelor descrise, Sebastian Grapa a fost ajutat de Sabin Adrian Neag, care: ”a redactat in mod formal documente, studii si lucrari, sub pretextul indeplinirii obligatiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ si cantitativ, acestea fiind descarcate de pe Internet, a pus la dispozitia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontarii sumelor mentionate in contracte, a completat si semnat facturi, a redactat contracte, a retras bani din conturile societatilor si a pastrat legatura cu primarii comunelor respective.

Anchetatorii arata ca ”prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului CJ Brasov si primariilor respective in suma totala de 1.167.200 de lei, suma ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian”.

In 24 februarie, Aristotel Cancescu a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru abuz in serviciu, intr-un dosar in care procurorii DNA au extins cercetarile si in care este acuzat ca a determinat-o pe sefa DGASPC sa ceara CJ suplimentarea bugetului de venituri si cheltuieli al institutiei pentru a achizitiona produse si lucrari prestabilite la valori foarte mari sau care nu erau necesare de la doua firme controlate de un consilier judetean. Prejudiciul produs DGASPC Brasov se ridica la peste 300.000 de lei.

De asemenea, fostul presedinte al CJ Brasov a fost trimis in judecata in trei cauze.

Astfel, in 15 decembrie 2016, Cancescu a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu, el fiind suspectat ca in campania electorala din 2012 a primit mita de la trei persoane pentru a le pune pe pozitii eligibile pe lista de candidati pentru CJ si totodata a aprobat referate prin care s-au alocat 675.000 de lei din fondul de rezerva al consiliului catre niste primarii, care au cumparat ilegal softuri educationale, unele chiar fara sa aiba calculatoare, o parte din bani ajungand de fapt la un consilier judetean. In prezent Cancescu este judecat sub control judiciar in acest dosar.

De asemenea, in noiembrie 2016, Aristotel Cancescu a fost trimis in judecata impreuna cu primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, pentru abuz in serviciu. Cei doi ar fi intervenit ca sa ajute alti doi inculpati din dosar sa inchirieze un teren si sa contruiasca o farmacie in curtea Spitalului Judetean Brasov.

In decembrie 2014, Cancescu a fost trimis in judecata de DNA, tot pentru abuz in serviciu (cinci infractiuni), luare de mita, spalare de bani, trafic de influenta si instigare la tentativa la abuz in serviciu. Alaturi de acesta au mai fost trimise in judecata alte zece persoane, intre care si fostul deputat PC Ioan Dinita. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 -2007, Consiliul Judetean Brasov a incheiat doua contracte de intretinere a drumurilor si de deszapezire cu societatea comerciala Gotic SA Brasov, reprezentata de Dinita, precum si cu firma Ramb Sistem, pentru amenjarea Complexului de Agrement de sub Tampa si a terenurilor de sport de la Colegiul ”Andrei Saguna”, in toate cazurile pretul initial crescand de mai multe ori.

Aristotel Cancescu a fost presedinte al Consiliului Judetean Brasov timp de 16 ani.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Fostul presedinte al CJ Brasov Aristotel Cancescu, trimis in judecata pentru abuz in serviciu
Fostul presedinte al CJ Brasov Aristotel Cancescu, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Fostul presedinte al CJ Brasov Aristotel Cancescu a fost trimis in judecata, sub control judiciar, de procurorii anticoruptie, pentru abuz in serviciu.

Liderul ALDE Brasov, Aristotel Cancescu, a fost retinut de DNA. Ce acuzatii i se aduc fostului presedinte al CJ Brasov
Liderul ALDE Brasov, Aristotel Cancescu, a fost retinut de DNA. Ce acuzatii i se aduc fostului presedinte al CJ Brasov

Procurorii DNA l-au retinut pe Aristotel Cancescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Brasov si presedinte al filialei judetene ALDE.

Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a scapat de arest preventiv. Decizia luata de ICCJ in acest caz
Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a scapat de arest preventiv. Decizia luata de ICCJ in acest caz

Aristotel Cancescu a parasit vineri noapte Penitenciarul Rahova, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, definitiv, ca fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov sa fie plasat in arest la domiciliu.

Presedintele CJ Brasov ramane in arest preventiv. Aristotel Cancescu este cercetat pentru atribuirea ilegala a unor contracte
Presedintele CJ Brasov ramane in arest preventiv. Aristotel Cancescu este cercetat pentru atribuirea ilegala a unor contracte

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Aristotel Cancescu, va ramane in arest pana pe 23 decembrie, a decis, miercuri, definitiv, ICCJ.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.