"Anul viitor scad taxele si cresc salariile". Promisiunile politicienilor in programele de guvernare
Anul viitor scad taxele, cresc lefurile si o vom duce mai bine, daca ne luam dupa ce scriu politicienii in programele de guvernare pregatite pentru alegeri.
Democrat-liberalii promit majorarea salariului minim si reducerea cotei unice. Mult mai prudenti cu promisiunile, colegii lor de la PSD si PNL vorbesc despre reducerea TVA-ului la produse agricole si scaderea impozitarii salariilor mici.
La o zi dupa lansarea candidatilor, Alianta pentru Romania Dreapta si-a prezentat si planul de guvernare in cazul in care va castiga alegerile. Fara sa fie confirmat de conducerea celor trei partide, Adrian Videanu ar putea sa fie premier intr-un viitor cabinet.
Adriean Videanu, presedinte interimar PDL Bucuresti: "Eu sunt cel care am introdus cota unica din calitatea de vice prim ministru. Un om care stie un program de guvernare evident ca stie sa-l si implementeze".
Principalele masuri despre care vorbesc liderii PDL se refera la reducerea cotei unice de la 16 la 12%, atat pentru salariati, cat si pentru companii.
De partea cealalta, liderii puterii anunta ca masura ar fi pripita si s-ar crea un deficit urias de peste 11 miliarde de lei, pe care bugetul oricum sarac nu are de unde a le aduca.
Victor Ponta: "Un impozit mai mic de 12 sau 8% poate fi introdus doar pentru cei cu venituri foarte mici si doar in masura in care exista acoperirea impactului bugetar".
Social-democratii si liberalii anunta astfel si o posibila taxare diferentiata a salariilor, proportionala cu nivelul veniturilor. In plus, premierul a spus de mai multe ori ca va discuta cu reprezentantii FMI reducerea la 9% a TVA-ului pentru produse agricole, dar si despre introducerea unei taxe noi, pentru tranzactiile financiare.
Mult mai darnici, liderii ARD vorbesc si despre cresterea salariului minim la 850 de lei incepand cu 1 ianuarie viitor, urmand ca pana in 2015 nivelul acestuia sa ajunga la 1.000 de lei.
Indiferent de majoritatea politica rezultata din alegeri, noul guvern va trebui sa se consulte cu reprezentantii FMI inainte de a lua orice decizie legata de taxe si impozite.