Alegeri locale 2012. A inceput, oficial, campania electorala. Se termina pe 9 iunie

Ultima actualizare: 18-08-2012 11:28
Lansare candidati USL

Campania electorala pentru alegerile locale din 10 iunie incepe vineri, 11 mai, cu 30 de zile inaintea scrutinului, si se va incheia sambata, 9 iunie, la ora 7.00.

Legea prevede ca, in campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum si cetatenii au dreptul sa-si exprime opiniile, in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.

In timpul campaniei electorale se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii, care pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe. Este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in spatiile din scoli si universitati in perioada de desfasurare a cursurilor.

Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept.

Neluarea de catre organizatori a masurilor necesare desfasurarii normale a adunarilor electorale, precum si distribuirea, inclusiv de catre candidati, de bauturi alcoolice in timpul adunarilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc, potrivit legii, cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Potrivit prevederilor legale, primarii sunt obligati ca pana la inceperea campaniei electorale sa stabileasca, prin dispozitie, locuri speciale pentru afisaj electoral, care trebuie sa fie situate in zone frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective.

Este interzisa utilizarea de catre un partid politic, alianta politica, alianta electorala ori candidat independent a locurilor speciale de afisaj electoral, astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre alt competitor electoral.

Afisajul electoral este permis si in alte locuri decat cele speciale numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, dupa caz, al detinatorilor. Organele de ordine publica sunt obligate sa asigure integritatea panourilor si a afiselor electorale. Legea electorala interzice afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat.

Legea stabileste ca sunt contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala, precum si afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise.

Potrivit prevederilor legale, radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfasurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate si corecte pentru toate partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale precum si pentru toti candidatii. Accesul competitorilor la serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune este gratuit.

Legea 67/2004 pentru alegerea administratiei publice locale mentioneaza ca, in perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii partidelor politice aflate in competitie au acces la posturile publice si private de radiodifuziune si de televiziune numai la emisiunile si dezbaterile electorale. Candidatii care au deja functii publice pot aparea in emisiunile informative strict in probleme legate de exercitarea functiei lor.

In perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii partidelor politice aflate in competitie nu pot fi producatori, realizatori sau moderatori ai emisiunilor realizate de radiodifuzorii publici si privati.

Desi campania electorala se incheie cu 24 de ore inainte de ora la care incepe votarea, posturilor publice si private de radiodifuziune si de televiziune le este interzis prin lege, cu 48 de ore inainte de ziua votarii, sa prezinte comentarii privind campania electorala, sa invite sau sa prezinte candidati in programe, cu exceptia situatiilor in care li se acorda astfel dreptul la replica, si sa prezinte sondaje de opinie sau sa difuzeze spoturi de publicitate electorala.
in acest caz, faptele se constata si sanctiunile se aplica de catre Consiliul National al Audiovizualului, care se autosesizeaza sau poate fi sesizat de catre cei interesati.

Conform unei decizii a CNA, campania electorala in audiovizual va incepe pe 11 mai si se va incheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidatii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit in emisiunile informative, electorale si de dezbatere electorala difuzate de televiziuni si radiouri.

"Accesul candidatilor este gratuit atat pe posturile publice, cat si private. Posturile care doresc sa se implice in campanie pot oferi accesul candidatilor in emisiunile electorale si in emisiunile de dezbatere electorala in conditiile legii. De asemenea, in emisiuni informative vor fi difuzate informatii privind activitatile de campanie, cat si elemente privind tehnica votarii si sistemul electoral", a explicat Rasvan Popescu.

Aceste emisiuni electorale, potrivit legii, pot fi difuzate numai de luni pana vineri, a atras atentia Rasvan Popescu. "Posturilor le revine obligatia de a trata candidatii in mod echitabil, obiectiv si impartial. inainte de ziua votarii, exista doua zile de reflectie, acordata electoratului, in sensul ca nu se mai pot difuza comentarii privind campania electorala, sondaje si publicitate electorala", a spus Popescu.

El a precizat ca "normele obisnuite prevazute de legislatia audiovizuala privind protectia demnitatii umane, a dreptului la propria imagine sunt aplicabile si in emisiunile de campanie electorala".

Radiodifuzorii care vor reflecta campania electorala, ca urmare a solicitarilor primite de la competitorii electorali, au obligatia sa informeze cu privire la acest lucru CNA, pana cel mai tarziu pe 9 mai, se mai spune in Decizia CNA.

In perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii competitorilor electorali pot sa participe numai la emisiunile electorale si de dezbateri electorale. Totodata, radiodifuzorii publici si privati pot difuza spoturi publicitare electorale numai in cadrul emisiunilor electorale si de dezbateri electorale. Spoturile electorale se difuzeaza gratuit si nu constituie comunicare comerciala audiovizuala.

Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durata mai mare de 30 de secunde si trebuie sa fie asumate in mod explicit de competitorii electorali. Radiodifuzorii au obligatia sa asigure identificarea spoturilor electorale, astfel incat publicul sa fie informat cu privire la competitorul electoral al carui mesaj este difuzat.

Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale - sambata, 9 iunie, la ora 7.00 - prin lansarea, afisarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.400 lei la 2.000 lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO