ALEGERI 2016. PSD-ul continua sa ameninte cu boicotul, insa aliatii il contrazic si spun ca este "o prostie"

29-01-2016 19:41


Social-democratii i-au cerut si vineri lui Dacian Ciolos sa nu modifice legea electorala.

De la Brasov, unde are loc o reuniune de partid, Liviu Dragnea a anuntat ca in caz contrar, PSD va boicota alegerile, cu sustinerea ALDE si UNPR, daca primarii vor fi alesi in doua tururi.

"Nu se va ajunge aici. Este o strategie de comunicare a unor PSD-isti izolati, in Parlament", comenteaza analistii politici.

Liviu Dragnea a anuntat ca i-a convins atat pe seful UNPR, Gabriel Oprea, cat si pe presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, sa sustina cu cei aproximativ 90 de parlamentari ai lor, demersul PSD de a bloca in parlament modificarea legislatiei electorale.

Liviu Dragnea, presedinte PSD: "PSD, UNPR, ALDE si UDMR au anuntat ca nu sunt de acord cu modificarea legii. Nu stiu daca domnul prim-ministru se mai poate gandi sa initieze ordonanta, in conditiile in care o larga majoritate se opune."

Totusi, seful ALDE nu a spus explicit ca partidul sau nu intra in alegeri si boicoteaza, dupa modelul PSD, votul din 5 iunie.

Calin Popescu Tariceanu, presedinte ALDE: "Pentru noi, scrutinul in doua tururi ar fi avantajos, pentru ca ne-ar creste rezultatele. Scrutinul intr-un singur tur favorizeaza pe cei deja alesi. Modificarea legislatiei inainte de alegeri nu este o practica democrata."

Reprezentantii UNPR nu au luat inca o decizie in partid. Potrivit unor surse, partidul lui Gabriel Oprea considera "o prostie" intentia PSD de a nu participa la alegeri. In aceeasi nota au fost si comentariile liberalilor.

Cristian Busoi, prim-vicepresedinte PNL: "Aceasta atitudine este, in opinia noastra, una absurda. In primul rand, cred ca este o lipsa de respect fata de mecanismele democratiei si fata de o decizie legala care ar putea fi luata de institutii legale si legitime ale statului roman."

Premierul si liderii principalelor partide se vor intalni luni sau marti pentru negocieri. Pana atunci, Dacian Ciolos s-a abtinut sa comenteze.

Indiferent de amenintarile pe care le lanseaza PSD-ul, analistii politici spun ca mesajul nu trebuie luat prea in serios.

Cristian Pirvulescu, politolog: "Nu cred ca se poate discuta despre o intentie serioasa, absoluta, e mai degraba o strategie de comunicare, dar daca lucrurile evolueaza, PSD ar putea considera ca boicotarea e o solutie in conditiile in care vor estima ca pierderile sunt prea importante. PSD-ul pare izolat si incearca sa provoace o dezbatere pentru a ascunde aceasta izolare."

PSD si PNL au convenit in mai 2015 ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur. Liberalii cer acum revenirea la vechea legislatie, pe motiv ca votul cu un singur tur nu ar fi unul democratic.

VIDEO PROTVPLUS.RO