Adrian Năstase: Retragerea Ordinului "Steaua României" nu are nicio justificare

Ultima actualizare: 11-12-2019 10:28

Fostul premier Adrian Năstase afirmă că o eventuală retragere a decoraţiei pe care a primit-o în 2002 nu are nicio justificare.

La doar câteva zile după ce a fost invitat la Palatul Cotroceni la recepția oficială organizată de Administrația Prezidențială cu ocazia Zilei Naționale a României, președintele Klaus Iohannis a decis să îi retragă distincția.

Klaus Iohannis: „Am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale. Am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp și veți primi prin intermediul departamentului comunicare exact lista decretelor prin care retrag aceste ordine”.

Marți seară a apărut și reacția fostului prim-ministru, care, într-un articol publicat pe blogul personal, spune că gestul făcut de șeful statului este meschin și nejustificat.

"Klaus Iohannis a început să construiască "România normală" anunţând că a decis să-mi retragă Ordinul "Steaua României", în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale.

Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere naţională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înşelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteşte nimic bun", a scris Năstase pe blog, după ce şeful statului a anunţat că va retrage decoraţiile tuturor celor care au condamnări penale.

În plus, a transmis că realizările sale de pe vremea în care se află la Palatul Victoria nu vor putea fi șterse din istorie. Și a anunțat că după publicarea deciziei în Monitorul Oficial va lua "măsurile cuvenite".

"Iohannis vrea să rescrie istoria recentă. Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioada 2000-2004, a decoraţiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalităţi străine, decrete contrasemnate de mine", a mai scris Năstase pe blog.

"Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014, şi după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei Naţionale, intenţia de retragere a ordinului are justificare", a mai susţinut Năstase.

În 2002, când era premier, Adrian Năstase a fost decorat de președintele de-atunci cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce.

Este și motivul pentru care anul acesta, pe 1 decembrie, a fost invitat la recepția oficială organizată de Klaus Iohannis, stârnind un val de critici la adresa Președinției.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO