Acuzatia de plagiat a lui Ponta va putea fi analizata saptamana viitoare de comisia de etica a UB

Victor Ponta

Comisia de etica a Universitatii Bucuresti (UB) va putea evalua, saptamana viitoare, situatia creata de acuzatiile de plagiat formulate la adresa premierului Victor Ponta, informeaza institutia de invatamant superior.

"Comisia de Etica lucreaza, in acest moment, la propriul regulament de functionare, fiind o comisie nou constituita, fapt care va permite ca saptamana viitoare sa fie evaluata situatia creata de acuzatiile de plagiat formulate la adresa domnului Victor Ponta. In sedinta de astazi (miercuri - n.r.), a fost stabilit corpusul de documente institutionale (regulamente, coduri etc.) care va sta la baza evaluarii ce va fi efectuata in continuare de Comisia de Etica si de catre expertii desemnati", se arata intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX de UB.

Evaluarea Comisiei de Etica va fi sprijinita si de consultarea unui numar de experti din domeniul juridic, atat din Romania, cat si din strainatate, a precizat sursa citata.

Conducerea Universitatii Bucuresti va desemna componenta comisiei de experti in domeniul juridic care va lucra impreuna cu Comisia de Etica a institutiei, in vederea evaluarii situatiei create de acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Ponta.

La 22 iunie, UB preciza ca acuzatia de plagiat adusa premierului Victor Ponta va fi analizata de Comisia de Etica a Universitatii si de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formata din experti internationali, eventuale masuri urmand sa fie luate dupa analizarea celor doua puncte de vedere.

Citește și
Traian Basescu cotroceni
Basescu: "Cer premierului sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a emis, inaintea sedintei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU si a sustinut ca acest for nu are competenta sa ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

La momentul lansarii acuzatiilor, Ponta declara ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

Premierul a transmis Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) o adresa prin care solicita sa ii fie analizata teza de doctorat sustinuta in 2003.

La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat ca membrii CNATDCU care au stabilit ca teza sa de doctorat reprezinta un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "executie mafiota", fara sa fi studiat vreodata o astfel de lucrare, si a precizat ca nu va renunta la titlul de doctor si nici nu va demisiona.

Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ponta:
Ponta: "Il avertizez pe Basescu sa inceteze imediat amenintarile si interventiile in Parlament"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta l-a avertizat pe presedintele Traian Basescu sa inceteze imediat cu amenintarile la adresa Guvernului si cu interventiile "abuzive si neconstitutionale" in activitatea Parlamentului.

Basescu:
Basescu: "Cer premierului sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman"

Presedintele Traian Basescu le-a cerut, marti seara, lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea si Kelemen Hunor sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman.

"Ma numesc Paste. Copy Paste". Ce scrie prestigioasa publicatie The Economist despre Victor Ponta

Publicatia The Economist a publicat un articol ironic la adresa premierul roman Victor Ponta.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.