A doua zi de alegeri la PNL, pentru posturile de vicepreședinți. De data asta, voturile au fost la vedere

Ultima actualizare: 26-09-2021 20:39

Liberalii s-au reunit, din nou, la Romexpo, şi au votat vice-președinții din fruntea PNL, la o zi după ce Florin Cîțu a câştigat şefia partidului.

Sunt apropiaţi ai premierului lăsaţi la putere, după ce oamenii din echipa lui Ludovic Orban şi-au anunţat retragerea.

La rândul său, Orban va demisiona luni din funcţia de şef al Camerei Deputaţilor.

Florin Cîțu, preşedintele PNL: „Nu ştiu dacă pot să exprim în cuvinte ceea ce simt. E o onoare şi o responsabilitate enormă. Şi vreau să ştiţi că sunt conştient de această responsabiliate"

După ce Florin Cîțu a câştigat şefia PNL, cea de-a doua zi a congresului a fost fără huiduieli sau îmbrânceli. Au fost două mii de oameni în sală, faţă de cinci mii sâmbăta, iar susţinătorii lui Ludovic Orban au lipsit. La rândul său, fostul lider PNL a trecut mai mult neobservat. S-a aşezat pe un rând în spatele sălii şi a stat mai mult afară, la fumat.

Pe scenă s-au strigat funcţiile celor care vor conduce partidul alături de Florin Cîțu: miniştri, parlamentari şi lideri de organizaţie care l-au susţinut.

Cât despre liberalii apropiaţi de Ludovic Orban, propuşi să preia posturi, o parte dintre aceştia s-au retras înainte de vot.

Vlad Nistor, europarlamentar: „Nu sunt naiv, ştiu exact ce şanse am"

Alexandru Nazare, senator PNL: „Dacă plecaţi capul, se pleacă şi partidul"

Virgil Guran, senator PNL: „Poate merit şi un vot din partea dumneavoastră"

Ionel Dancă, deputat PNL: „Și în partidul nostru, binele va învinge"

Violeta Alexandru, deputat PNL: „Avem o atitudine de aroganţă ca şi cum lucrurile sunt tranşate şi se simte acest lucru"

Momentul votului a fost din nou controversat. Unii dintre lideri au fost surprinşi în timp ce le indicau delegaților cum să voteze, iar aceştia oricum nu s-au mai ferit şi şi-au bifat opţiunile la vedere, fără să mai intre în cabine.

De luni, Ludovic Orban rămâne simplu deputat. Fostul şef al liberalilor a anunţat imediat după rezultatul de ieri că, o dată cu această înfrângere, încetează orice parteneriat cu Klaus Iohannis şi că îşi depune demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Spune însă că rămâne alături de PNL.

Ludovic Orban, fost preşedinte PNL: „Nu voi vota niciodată o moţiune de cenzură împotriva PNL"

Premierul Cîțu, în schimb, trebuie să reia negocierile pentru a-şi asigura susţinerea cabinetului. Florin Cîțu insistă pentru refacerea alianţei cu USR-PLUS, doar că discuţiile se prefigurează şi mai dificile dacă USR PLUS nu îl menţine pe Dan Barna în fruntea partidului. Cu şanse mai mari la congresul de sâmbăta viitoare este cotat Dacian Cioloș, de altfel, învingător în primul tur.

Florin Cîțu, preşedinte PNL: „Le luăm pe rând - întâi să avem parteneri de discuţie, după aceea vedem cum le aşezăm, dar mai întâi, partenerii noştri de discuţie să renunţe la alianţa cu AUR şi PSD. Dacă nu renunţă, există alte planuri".

Planurile la care face referire premierul sunt negocierile individuale cu foşti miniştri USR. Liberalii speră că unii dintre aceştia ar putea să plece din partid, dacă va câştiga Dacian Cioloș.

O altă variantă ar fi ca PNL să negocieze tot individual, cu parlamentari USR, dar şi PSD.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO