"Cheia ramane la Paris". Legaturile secrete dintre spionii romani din capitala Frantei si "Biserica lui Satan"

30-03-2015 10:39


Volumul prezentat azi de Dan C. Mihailescu incearca sa dezvaluie tainele unuia dintre cel mai mari scandaluri ale perioadei comuniste, cel al „meditatei trasncendentale”

Sub titlul „Cheia ramane la Paris”, Stelian Oancea,fost atasat cultural al Romaniei la Paris, incearca sa lamureasca misterul „meditatiei trancendentale”. Un curent spiritual adus in tara noastra in 1977 de Nicolae Stoian, un personaj misterios, care a propus chiar Guvernului de la Bucuresti introducerea acestei „secte” si se pare ca aprimit chiar aprobarea Elenei Ceausescu. Ce s-a intamplat insa mai apoi a zguduit intreaga Romaniei, implicand figuri intelectuale de marca ale vremii, precum Andrei Plesu, Octavian Paler sau chiar Adrian Paunescu.

Introdusa in tara cu acceptul autoritatilor, „Meditatia transcendentala” – practic, o nevinovata tehnica yoga de relaxare – a ajuns sa fie prigonita de Securitate si declarata un fel de „Biserica a lui Satan”. Ancheta a fost condusa de celebrul Ristea Priboi iar cazul a dus la „trimiterea in productie” a peste 250 de intelectuali, la demiterea unor inalti demnitari in frunte cu prim-ministrul Ilie Verdet dar si la un conflict intre Securitate si DIE. Mai multe insa despre implicarea spionilor romani in acest scandal aflati din materialul video.

(foto: Shutterstock)

VIDEO PROTVPLUS.RO