Noua Zeelandă, victorie contra coronavirusului. Ce prevăd măsurile de relaxare

15-05-2020 09:31


Jacinda Ardern

Nu doar românii s-au bucurat de ieșirea din starea de urgență. Și în Noua Zeelandă, de joi, au fost relaxate restricțiile impuse de autorități. Diferența majoră constă în rezultatele obținute până acum.

Noua Zeelandă a reușit să învingă pandemia de coronavirus. De câteva zile, nu a mai fost raportat niciun caz nou, iar în țară sunt mai puțin de 100 de cazuri active, scrie polico.eu.

Au primit liber la îmbrățișări

 

După șapte săptămâni, locuitorii au putut merge din nou la plajă, în parcuri, în cafenele și în restaurante. Au fost îndemndați chiar și la gesturi de afecțiune. ”Nu e nimic rău dacă ne îmbrățișăm cu grijă membrii familiei sau prietenii apropiați”, a spus Ashley Bloomfield, șeful sistemului de sănătate.

Succesul obținut pe insula din Pacific, cu cinci milioane de locuitori, a venit în urma unui plan bine pus la punct de premierul Jacinda Ardern, spune Konstantin Richter, un autor german, care a scris ”Cancelarul, o ficțiune”, despre Angela Merkel și criza refugiaților.

”Nu s-au plâns și nu au protestat”

 

Acesta a călătorit în Noua Zeelandă la începutul lui martie, când nu erau decât cinci cazuri de coronavirus, toate legate de turism. Richter a rămas în Noua Zeelandă alături de soția și fiicele sale și a fost martorul măsurilor aplicate de guvernul local.

”Cei de aici nu s-au plâns, nu au protestat, pur și simplu au respectat regulile (…) calmul le-a servit bine”, spune autorul german, care își citează un prieten filosof: ”Noua Zeelandă este o comunitate, nu o societate.”

Autoritățile au rămas în alertă

 

În prezent, nivelul de alertă a fost scăzut de la nivelul 3 la nivelul 2. Granițele vor rămâne închise. Doar legăturile cu Australia vor fi relaxate în ceea ce privește călătoriile.

Richter o laudă pe Jacinda Ardern și spune că sloganul promovat de industria turismului, ”Noua Zeelandă, 100% pură”, a devenit și mai potrivit în contextul pandemiei.

Sursa: M.I.

VIDEO PROTVPLUS.RO