Tot ce trebuie să știi despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024. 80 de ecrane gigant, instalate pe chei

jocurile olimpice
Shutterstock

Cu aproape 3.000 de artişti, staruri ale muzicii, Sena şi monumentele sale emblematice vor fi, vineri, în centrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Organizatorii promit "cel mai mare spectacol al secolului XXI", potrivit AFP.

Combinând un spectacol artistic, o paradă a sportivilor, imnuri şi discursuri, show-ul va începe la ora 19.30 (17.30 GMT) şi se va desfăşura pentru prima dată în afara unui stadion olimpic, pe o distanţă de şase kilometri de-a lungul fluviului, urmându-l de la est la vest până la Turnul Eiffel, unde va avea loc show-ul final.

Dansatori, muzicieni, comedianţi, jongleri, patinatori şi motociclişti BMX vor lua cu asalt ambele maluri ale râului, podurile şi acoperişurile, pentru a crea 12 tablouri artistice.

În culise, aceştia vor fi asistaţi de 200 de costumieri şi aproape 300 de stilişti şi make-up artişti.

În acelaşi timp, aproape 7.000 de sportivi, reprezentând naţiunile participante, vor defila în 85 de bărci, purtând culorile delegaţiei lor, grecii fiind primii şi francezii ultimii.

Citește și
jocurile olimpice paris
Jocurile Olimpice 2024. Israelul avertizează Franţa cu privire la ameninţări cu "atacuri teroriste" iraniene
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Aproape 80 de ecrane gigant au fost instalate pe chei pentru cei 326.000 de spectatori.

Ceremonia, urmărită de peste un miliard de telespectatori, va fi în proporţie de 98% în direct, cu 2% înregistrări video, inclusiv prologul.

Au fost instalate peste 100 de sisteme de camere de supraveghere, precum şi peste 200 de smartphone-uri pe bărcile sportivilor.

Spectacolul a fost pregătit în secret, în secvenţe, pe baze nautice şi în hangare foarte mari, dar şi cu ajutorul unui soft care recreează Sena şi malurile sale.

Ca punct de plecare, directorul artistic Thomas Jolly şi-a imaginat că flacăra olimpică, purtată de celebri chelneri parizieni, a fost furată de un misterios acrobat cu glugă albă. Flacăra a devenit un fir roşu, ducând spectatorul într-o călătorie plină de evenimente prin cele mai frumoase locuri din centrul Parisului.

Catedrala Notre-Dame, care este în curs de reconstrucţie după incendiul din 2019 şi unde repetiţiile au avut loc pe schele, va fi în centrul atenţiei, la fel ca Musee du Louvre şi toate monumentele emblematice de pe Sena, unde Jolly a promis să facă câteva incursiuni.

Cele 12 tablouri vor spune povestea unei ţări bogate în "diversitatea" sa, "incluzivă", "nu o singură Franţă, ci mai multe Franţe", şi vor celebra "lumea întreagă reunită", potrivit lui.

Directorul artistic a fost inspirat şi de zeiţa Sequana, fiica lui Bacchus, "urmărită de Neptun, care îi scapă şi se transformă într-un râu".

Cei patru autori care au lucrat cu el - printre care romanciera Leila Slimani şi scenarista Fanny Herrero ('Dix pour cent') - au promis o poveste "foarte generoasă", cu "bucurie, emulaţie, mişcare, emoţie".

Va fi "opusul unei poveşti cu eroi", într-un spectacol care abundă de referinţe literare, muzicale şi cinematografice, contracarând "clişeele" cu "umor".

Coloana sonoră include creaţii ale directorului muzical Victor Le Masne, combinând pop, orchestră simfonică, coruri şi electro tipice "French Touch".

Ea va fi punctată de contribuţii ale unor staruri ale muzicii. Niciun nume nu a fost anunţat oficial, dar zvonurile abundă: Aya Nakamura, cea mai ascultată cântăreaţă franceză din lume, Lady Gaga şi Céline Dion sunt menţionate, la fel ca şi melodii de Edith Piaf şi Charles Aznavour în repertoriu.

De asemenea, sunt vehiculate numele cântăreţilor francezi Juliette Armanet şi Philippe Katerine, precum şi cele ale pianistei Sofiane Pamart şi mezzosopranei Marina Viotti.

Coregrafia va celebra sportul şi va prezenta breaking, o disciplină nouă la aceste Jocuri Olimpice.

Dansatorii din mai multe balete vor evolua pe acoperişuri, inclusiv vedeta Operei din Paris, Guillaume Diop, în calitate de solist.

La apelul CGT, dansatorii au lansat un preaviz de grevă, dar acesta a fost ridicat miercuri, după ce salariile lor au fost majorate.

Au fost create aproximativ 3.000 de costume, toate unice, realizate din materiale reciclate, care traversează universul costumelor istorice cu cel al ţinutelor sportive şi de gală, promiţând să fie un spectacol de neuitat.

Două treimi din spectacol se vor desfăşura în timpul zilei. Finalul, la căderea serii, va fi asigurat de Thomas Dechandon, care a semnat luminile pentru opera rock "Starmania", pusă în scenă de Thomas Jolly, în 2022. Raze laser puternice vor lumina de pe Turnul Eiffel.

Ceremonia se va încheia cu aprinderea vasului olimpic în Grădinile Tuileries.

Jocurile de la Paris sunt în buzunarul tău, de la ceremonia de deschidere până la ultima medalie!

Cu VOYO ai acces LIVE la canalele TVR și poți urmări Jocurile de la Paris de oriunde vrei tu, pe orice device!

Program disponibil prin retransmisia integrală și nealterată a canalelor TVR conform regulilor must-carry.
Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Jocurile Olimpice 2024. Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică
Jocurile Olimpice 2024. Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică

Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană, înainte ca aceasta să ajungă în capitala Franţei pentru ceremonia de deschidere, potrivit unei surse apropiate organizatorilor.

Jocurile Olimpice 2024. Israelul avertizează Franţa cu privire la ameninţări cu
Jocurile Olimpice 2024. Israelul avertizează Franţa cu privire la ameninţări cu "atacuri teroriste" iraniene

Israelul a avertizat joi Franţa cu privire la potenţiale ameninţări cu "atacuri teroriste" împotriva sportivilor şi turiştilor săi de către grupuri susţinute de Iran în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, relatează AFP.

Încep Jocurile Olimpice de vară, la Paris. 10.500 de sportivi se vor înfrunta în peste 300 de probe
Încep Jocurile Olimpice de vară, la Paris. 10.500 de sportivi se vor înfrunta în peste 300 de probe

Jocurile Olimpice vor începe, vineri, la Paris, unde 10.500 de sportivi vor concura pentru a obţine medaliile râvnite de competitorii din întreaga lume.  

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.