România pierde, anual, 16 miliarde de euro prin evaziune fiscală.

Sunt doar estimări, spune noul șef al Fiscului, care anunță că în vizorul controalelor sunt cei care vând legume, fructe, îmbrăcăminte sau chiar case, fără să plătească taxe, iar din toamnă, firmele de curierat vor raporta către ANAF date despre coletele livrate și plătite cu numerar, a anunțat oficialul la Interviurile Știrile Pro TV.

Laura Culiță: Cât pierdem din evaziune fiscală și unde se face cea mai mare evaziune fiscală?

Lucian Heiuș președinte ANAF:După analize proprii, cred că undeva la 16 miliarde de euro.”

Numai din ocolirea plății taxei pe valoare adăugată - TVA, evaziunea fiscală s-ar ridica la 6 miliarde de euro. Noul șef al ANAF vrea de acum încolo controale stricte.

Comerțul cu legume, fructe, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și produsele de balastieră, alături de vânzările de locuințe, sunt pe radarul inspectorilor ANAF.

Începând din toamnă, firmele de curierat vor raporta datele pentru coletele plătite cu numerar. Pentru livrările făcute în octombrie, vor declara în noiembrie. Autoritățile speră astfel să-i descopere pe cei care vând produse, inclusiv în mediul online, fără să achite taxe. Vizate sunt atât firme, cât și persoane fizice.

Lucian Heiuș președinte ANAF: Au fost situaţii în care au fost cumpărate containere pe persoane fizică şi vândute, fără să fie autorizată măcar să desfăşoare activităţi de comerţ.

Ce spune șeful ANAF despre verificarea marilor averi și despre cei care afișează mașini și case de lux pe care nu le pot justifica cu acte, aflați din interviul realizat de Laura Culiță, pe site-ul știrileprotv.ro.