„Se stinge lumina” în Australia. Cetățenilor li se cere să renunțe la electricitate măcar două ore pe zi

Ultima actualizare: 16-06-2022 14:38
curent electric
Shutterstock

Pentru a face față unei crize energetice, australienilor li se cere să stingă lumina. În New South Wales, un stat din Australia care numără o populație de peste 8 milioane de locuitori, cetățenilor lo se cere să stingă luminile în casă.

 

Ministrul australian al energiei, Chris Bowen recomandă cetățenilor care trăiesc în New South Wales, inclusiv celor din Sydney, să renunțe la electricitate măcar două ore în fiecare seară.

Cererea făcută de ministerul energiei vine după ce principala piață angro de energie electrică din Australia a fost suspendată din cauza unei creșteri a prețurilor. Prin urmare, Chris Bowen le-a cerut oamenilor care locuiesc în New South Wales să conserve cât mai multă energie.

„Dacă aveți de ales, nu folosiți energia electrică la 6 la 8 seara”, a spus el în timpul unei conferințe de presă televizate la Canberra, conform BBC.

De ce există o criză energetică?

Australia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cărbune și gaz natural lichefiat, dar, de luna trecută, țara se confruntă cu o criză de energie. Trei sferturi din energia electrică a țării este încă generată de cărbune, iar din această cauză Australia a fost mult timp acuzată că nu a investit în resurse regenerabile și că nu a găsit alternative pentru a-și reduce emisiile. În ultimele săptămâni, Australia a resimțit puternic impactul întreruperilor aprovizionării cu cărbune și creșterea prețurilor la energie.

Aproximativ un sfert din capacitatea de generare a energiei electrice pe bază de cărbune a Australiei este în prezent scoasă din funcțiune din cauza întreruperilor neașteptate de curent. Producătorii de energie electrică au fost și ei puternic afectați de creșterea prețurilor cărbunelui și gazului, scumpiri care au avut loc din cauza sancțiunilor impuse Rusiei ca urmare a invaziei din Ucraina.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO