„Nu suntem în război cu pacienții”. De ce ajutoarele Israelului pentru spitalul Al-Shifa sunt refuzate în orașul Gaza
Forțele israeliene se luptă cu teroriștii Hamas în jurul spitalelor din Gaza. Situația este critică, inclusiv la cel mai mare spital, unde medicii se tem că 36 de nou-născuți, care au nevoie de tratament la Terapie Intensivă, nu vor supraviețui.
Armata israeliană susține că a livrat motorina necesară pentru salvarea bebelușilor, dar Hamas a respins ajutorul.
Pe de altă parte, Agenția umanitară pentru palestinieni avertizează că motorina pentru generatoare electrice sau pompe de apă se epuizează peste tot în Fâșia Gaza.
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
Armata isreliană anunță că a lovit peste 4.300 de ținte Hamas în Gaza, de la începutul războiului. Lupte grele se dau în jurul celui mai mare spital, Al Shifa - sub care, susține armata israeliană, se află centrul de comandă Hamas.
„Prea puțin” combustibil oferit de israelieni
Al-Shifa nu mai funcționează ca un spital, potrivit OMS. Numai că acolo se află numeroși pacienți, inclusiv zeci de de bebeluși, care au nevoie de tratament la Terapie Intensivă.
Potrivit Ministerului Sănătății, controlat de Hamas, mai mult de 30 de pacienți ai spitalului au murit în ultimele trei zile.
Inclusiv trei bebeluși născuți prematur - pentru că incubatoarele s-au oprit, din lipsă de curent. Iar medicii spun că și viața celorlalți copilași este în pericol.
Peste noapte, armata israeliană a dus în apropierea spitalului 300 de litri de combustibil pentru generatoare electrice.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Ne-am oferit, azi-noapte să le livrăm suficient combustibil ca să țină spitalul operațional, să funcționeze incubatoarele și așa mai departe, pentru că nu suntem în război cu pacienții sau cu civilii”.
„E prea puțin, abia dacă ar ajunge pentru o jumătate de oră”, susține Ministerul Sănătății din Gaza, care afirma că necesarul zilnic ar fi 8.000-10.000 de litri. Dacă preiau combustibilul, vom livra noi cantități, dar ei îl refuză și pe acesta, răspunde armata israeliană.
Ministerul Sănătății din Gaza susține că în interiorul spitalului Al-Shifa ar mai fi cam 2.000 de oameni, incluzând pacienți, personal medical și civili. Între timp, continuă o operațiune de evacuare a spitalului.
Peter Lerner, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Un coridor de liberă trecere a fost deschis de-a lungul străzii Al-Wahda, de la spitalul Al-Shifa, pentru a le permite civililor o ieșire sigură din spital, spre sud. Mii de oameni au fost deja evacuați. Discutăm cu directorii spitalelor și le oferim ajutor pentru mutarea pacienților. Hamas face tot ce-i stă în putință ca să împiedice evacuările”.
Sute de mii de oameni care s-au refugiat în sud
Statele Unite au transmis Israelului să nu poate lupte în interiorul instituțiilor medicale din Gaza, dar recunoaște că Hamas le folosește în scop militar.
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate al președintelui Biden: „Există numeroase informații accesibile public care indică faptul că Hamas folosește instituțiile civile, inclusiv spitalele, drept depozite de armament, posturi de comandă, adăpost pentru luptătorii săi”.
Până acum, cele patru ore de pauză umanitară pentru evacuarea civililor din nordul Fâșiei Gaza au fost respectate în fiecare zi. Sunt sute de mii de oameni care s-au refugiat în sud. Dar, și acolo, spitalele care mai funcționează sunt pline, iar alimentele și motorina s-au terminat.
Dr. Ahmad al Soufi, președintele municipalității din Rafah: „În aceste ore când vorbim, întregul stoc de motorină s-a epuizat. În cazul în care pompele de apă se opresc și motorina nu este disponibilă urgent, ne vom confrunta cu tragedia morții prin însetare pentru întreaga populație de 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza”.
Pe de altă parte, Ministerul israelian de Externe a anunțat că o fetiță de 8 ani, irlandezo-israeliană, despre care s-a crezut că ar fi fost ucisă în atacul Hamas din 7 octombrie, este de fapt în viață și ținută ostatică în Gaza. Ministerul a difuzat imagini cu copila jucându-se și a cerut eliberarea ei imediată.
Rudele celor aproximativ 240 de ostatici răpiți de teroriștii Hamas cer neîncetat autorităților, parlamentului și armatei să facă tot posibilul pentru eliberarea captivilor.
Între timp, Statele Unite au bombardat duminică seară, pentru a treia oară în ultimele trei săptămâni, poziții ale unor grupări islamiste pro-iraniene din Siria. Atacurile vin ca răspuns la numărul tot mai mare de rachete și drone lansate asupra bazelor americane din regiune.