Zelenski: „Faptul că Rusia cere ajutor Iranului este recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic”

×
Codul embed a fost copiat

Atacurile rușilor din ultimele zile au distrus 30 la sută dintre stațiile electrice ale Ucrainei.

Iar potrivit președintelui Zelenski, cele mai multe dintre aceste atacuri au fost făcute cu drone iraniene. Un simbol al "falimentului militar şi politic al trupelor ruseşti” - spune liderul de la Kiev.

"Chiar faptul că Rusia cere ajutor Iranului este recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic", a glumit preşedintele Zelenski în discursul său zilnic pe social media, potrivit Agerpres.

"Timp de decenii au cheltuit miliarde de dolari pe complexul lor militar-industrial şi au ajuns să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de elementare", a criticat el. În opinia sa,"asta oricum nu îi va ajuta din punct de vedere strategic", a asigurat şeful statului ucrainean.

Mai devreme în cursul zilei de marţi, Iranul a declarat că este pregătit să poarte discuţii cu Kievul pentru a clarifica afirmaţiile pe care le consideră "nefondate", potrivit cărora Teheranul furnizează Moscovei arme şi drone folosite de forţele ruse în invazia sa în Ucraina.

Citește și
Peter Szijjarto
Ungaria, stat membru NATO, anunță că nu se va implica în misiunea UE de a instrui militarii din Ucraina
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanani, a declarat că "Iranul este pregătit pentru negocieri şi discuţii cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzaţii", potrivit unui comunicat.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană în atacurile pe scară largă conduse în ultimele săptămâni în Ucraina.

Articole de presă au raportat în ultimele zile despre posibile livrări de rachete iraniene sol-sol către Rusia în curând, dar nici Teheranul şi nici Moscova nu au confirmat.

În acest context, Ucraina a cerut luni Uniunii Europene să impună noi sancţiuni Iranului, iar diplomaţia ucraineană a propus marţi preşedintelui Zelenski să rupă relaţiile diplomatice cu Teheranul.

Secretarul general al NATO a anunțat că Alianța va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană în următoarele zile, pentru a ajuta țara să doboare aceste aparate.

Pe front, trupele ucrainene continuă contraofensiva în sud, iar Kremlinul recunoaște că situația este extrem de tensionată la Herson.

Mai multe explozii au zguduit ieri, din nou, capitala Kiev. A fost lovită o uzină electrică de pe malul râului Dnipro.

Alte centre de distribuire a curentului electric au fost avariate serios la Dnipro. Și, la fel, au fost pene de curent și s-a oprit alimentarea cu apă în urma unor atacuri la Jîtomir, unde mai mulți angajați ai unei stații de alimentare cu energie au fost grav răniți.

Serhi Suhomlin, Primarul orașului Jîtomir: „Inamicul a bombardat cu mârșăvie infrastructura de energie din Oblastul Jîtomir. Acum, 11 așezări din regiune sunt temporar fără electricitate."

Atacurile au continuat și în sudul Ucrainei. O rachetă a lovit la Nikolaev o clădire în care locuiau mai multe familii. Echipele de salvare au încercat ieri toată ziua să găsească supraviețuitori printre dărămături. Au găsit în viață un biet cățel, care s-a refugiat la subsol, dar stăpânul lui nu a mai putut fi salvat.

Imaginile postate de Ukrainska Pravda surprind momentul în care o femeie în vărstă a ieșit be balconul apartamentului său din Kiev şi a cântat la acordeon imnul ucrainean, la căteva minute după ce o dronă a lovit în apropiere.

Atacurile de ieri au venit la 24 de ore după ce Kievul a fost lovit cu drone kamikaze - se crede de producție iraniană. Rușii au lansat zeci de astfel de aparate de zbor cu explozibil, teleghidate, provocând avarii serioase asupra infrastructurii energetice în aproape 600 de localități.

Karine Jean-Pierre, Sectetarul de presă al Casei Albe: „Există dovezi privind utilizarea extinsă a acestora (drone) împotriva țintelor militare și civile din Ucraina. De asemenea, ați văzut cu toții rapoartele despre ceea ce a părut a a fi o lovitură cu dronă iraniană în centrul orașului Kiev. Dar Iranul continuă să mintă în această privință."

Volodimir Zelenski: „Trebuie să ne gândim că faptul că Rusia a făcut apel la Iran pentru o astfel de asistență este recunoașterea de către Kremlin a falimentului său militar și politic. Timp de zeci de ani au cheltuit miliarde de dolari pe complexul lor militar-industrial și, în cele din urmă, s-au închinat în fața Teheranului pentru a obține drone și rachete destul de simple.”

Statele Unite au anunțat că sunt de acord cu aliații britanici și francezi că furnizarea de drone de către Iran încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU legată de acordul privind siguranța nucleară, încheiat cu Teheranul. Este vorba despre acordul care, printre altele, interzice transferul anumitelor tehnologii. „Nu vom ezita să impunem sancțiuni” - a avertizat Departamentul de stat. Și Uniunea europeană a anunțat că... adună informații și este gata să acționeze.

Vedant Patel, purtator cuvânt al departamentului de stat american: „Faptul că Rusia devine din ce în ce mai dependentă de o țară precum Iranul, o țară cunoscută pentru acțiunile sale destabilizatoare în regiune și în întreaga lume ar trebui să fie un semn de îngrijorare pentru toată lumea. Vom continua să luăm măsuri practice și agresive pentru a îngreuna vânzările acestor arme, inclusiv sancțiuni, acțiuni de control al exporturilor împotriva oricăror entități implicate.”

Iar Ucraina vrea să rupă relațiile diplomatice cu Iranul.

Dmitro Kuleba, Ministrul ucrainean de externe: "Am numit oficial Iranul drept complice al crimelor de agresiune rusă, crime de război și terorism rusesc."

Marți a avut loc unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri de la începutul războiului, în care fiecare parte a eliberat 218 prizonieri. Printre care și 108 femei ucrainene, care au ajus marți noapte la Zaporojie.

Prizonieră: "Ne scoteau din celulă în fiecare dimineață, în fiecare seară – ne scoteau ca la numărătoare și să ne bată. În fiecare dimineață și în fiecare seară ne băteau."

Prizonieră: „Pentru ei, toți suntem naționaliști, naziști, suntem de vină pentru tot, nu există Ucraina, nu există deloc statul ucrainean."

Volodimir Zelenski: „96 sunt militari, 37 au fost evacuați de la Azovstal. 12 civili. Printre cei eliberați astăzi sunt unii capturați cu mult înainte să înceapă războiul la scară extinsă. Nu-i uităm și nu-i abandonăm pe niciunii dintre oamenii noștri."

Zelenski i-a încurajat pe militarii ucraineni să ia și mai mulți prizonieri ruși, pentru a putea recurge în viitor la alte schimburi de prizonieri. Iar oficialii de la Kiev acuză Comitetului Internațional al Crucii Roșii că nu face suficiente eforturi pentru a-i ajuta pe perizonierii ucraineni.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Armata rusă afirmă că situația din Ucraina este „tensionată” pentru trupele sale
Armata rusă afirmă că situația din Ucraina este „tensionată” pentru trupele sale

Armata rusă a declarat că situaţia de pe teren în Ucraina este "tensionată" pentru trupele sale în faţa unei contraofensive ucrainene, în special la Herson, după mai multe eşecuri semnificative ale forţelor ruse în estul şi sudul ţării.

Ungaria, stat membru NATO, anunță că nu se va implica în misiunea UE de a instrui militarii din Ucraina
Ungaria, stat membru NATO, anunță că nu se va implica în misiunea UE de a instrui militarii din Ucraina

Uniunea Europeană a pregătit un plan vast de instruire pentru câteva mii de soldații din Ucraina, însă Ungaria, deși este membru NATO, va zice pas acestui program.

Rusia și Iranul neagă faptul că sunt folosite drone „kamikaze” iraniene în războiul din Ucraina
Rusia și Iranul neagă faptul că sunt folosite drone „kamikaze” iraniene în războiul din Ucraina

Rusia şi Iranul resping acuzaţiile formulate de Kiev şi ţări occidentale că în atacurile din Ucraina sunt folosite drone iraniene Shahed 136 care explodează la impact.

Ucraina acuză Rusia de „răpirea” directorilor informatic şi general adjunct ai Centralei Nucleare Zaporijie
Ucraina acuză Rusia de „răpirea” directorilor informatic şi general adjunct ai Centralei Nucleare Zaporijie

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom acuză marţi Rusia de „răpirea” a doi conducători ai Centralei Nucleare Zaporijie, situată în sudul Ucrainei, aflată dub control rus.

Kievul și alte regiuni din Ucraina, bombardate din nou de Rusia. Au fost lovite instalații electrice
Kievul și alte regiuni din Ucraina, bombardate din nou de Rusia. Au fost lovite instalații electrice

Sirenele au sunat marţi în Ucraina, dând alarma de raiduri aeriene şi atacuri cu drone kamikaze din partea Rusiei, în timp ce autorităţile de la Kiev au precizat că bombardamentele ruseşti au vizat în special instalaţiile electrice.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.