Zeci de tineri moldoveni ar fi fost duși de Partidul Șor în Turcia, pentru a învăța cum să provoace dezordine la proteste

proteste, Chisinau, partidul SOR
Agerpres

Aproximativ 80 de tineri din Republica Moldova au fost transportaţi de Partidul Şor (prorus) pentru un "sejur" de trei zile în staţiunea Belek din Turcia, pentru a fi instruiţi în tehnici de provocare a dezordinii în masă în timpul protestelor.  

Această afirmație îi aparține preşedintelui parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

Potrivit Agerpres, el a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova că trimiterea acestor tineri la instrucţie în Turcia face parte din scenariul Kremlinului de a destabiliza situaţia din Republica Moldova, mergând până la "organizarea unei lovituri de stat", cu ajutorul politicienilor corupţi din Republica Moldova.

Igor Grosu, lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean), este convins că protestele puse la cale de aşa-zisa "Mişcare pentru Popor" ar fi coordonate cu Moscova.

"Este vorba de un parteneriat între politicieni corupţi din Republica Moldova, o grupare criminală sub paravanul Partidului Şor şi Kremlin. Ei nu pot accepta că noi am decis să fim parte a lumii civilizate, parte a UE. Nu le plac schimbările care se produc în Republica Moldova. Scopul lor este să scape de justiţie, dar noi vom ajunge la condamnări, vor fi confiscate bunurile lor şi întorşi banii pe care i-au furat", a declarat Grosu, referindu-se la protestele anunţate de partidului oligarhului fugar Ilan Şor.

Citește și
Maia Sandu
Moscova acuză Republica Moldova că trece de la neutralitate la o poziție agresivă anti-Rusia. "Un nou atac împotriva noastră"
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă

Acesta a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, şi a fost dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară.

"Structurile noastre de forţă, de securitate şi ordine publică cunosc despre aceasta. Slavă Domnului, avem prieteni care ne ajută şi ne vor ajuta în continuare, pentru a nu permite acestor indivizi, bandiţi certaţi cu legea, să scape de justiţie. Scopul lor e să fugă de justiţie, să ţină situaţia conservată, iar Federaţia Rusă, Kremlinul, tot timpul a mizat pe politicieni corupţi. Pentru că sunt vulnerabili şi îşi vând şi ţara, şi mama, şi tot", a adăugat preşedintele parlamentului moldovean.

Serviciul de Informaţii şi de Securitate (SIS) de la Chişinău ştie despre ce au făcut tinerii respectivi în Turcia, dar şi despre banii care urmau să fie aduşi din afara ţării pentru proteste, a subliniat Igor Grosu, adăugând că se confirmă anunţul făcut cu trei săptămâni în urmă de preşedintele Maia Sandu privind existenţa unor planuri ale Moscovei privind destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova.

"Noi am aflat la timp despre planurile lor şi le-am dejucat", a adăugat el.

În acelaşi timp, postul de televiziune moldovean TV8 relatează despre câteva zeci de tineri, care s-au aflat în decurs de trei zile la un "training" într-o staţiune din Turcia. Aceştia au revenit luni la Chişinău, iar o echipă de reporteri ai postului de televiziune citat a mers să-i întâmpine la aeroport.

Reporterii TV8 relatează că au văzut mai mulţi bărbaţi cu constituţie atletică, îndreptându-se spre microbuzele care îi aşteptau în parcarea din zonă. Unii dintre ei au încercat să îşi acopere feţele, iar alţii au luat-o la fugă, pentru a nu fi filmaţi.

Potrivit postului tv citat, procedurile de control ale pasagerilor cursei Chişinău - Istanbul au durat aproape două ore, poliţiştii de frontieră efectuând o verificare amănunţită a acestora.

De la începutul războiului în Ucraina, în contextul stării de urgenţă instituite de atunci în Republica Moldova, la trecerea frontierei de stat sunt aplicate mai multe protocoale de securitate, au explicat reprezentanţi ai poliţiei de frontieră, fără să se refere în speţă la cazul pasagerilor veniţi de la Istanbul.

Niciun cetăţean moldovean nu a fost reţinut luni pe aeroportul din Chişinău, însă patru cetăţeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova pe motiv de neîntrunire a condiţiilor de intrare pe teritoriul ţării.

"În scopul protecţiei securităţii naţionale şi a ordinii constituţionale, SIS verifică informaţia cu privire la mai multe grupuri de cetăţeni ai Republicii Moldova care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele ţării în vederea acumulării unor deprinderi de organizare a dezordinilor în masă şi a altor acţiuni radicale menite sa destabilizeze situaţia internă din Republica Moldova", au precizat responsabili SIS pentru TV8.

Aceştia au spus că SIS nu poate oferi presei mai multe detalii legate de acest caz, dat fiind faptul că acţiunile de cercetare sunt în curs de desfăşurare.

"În limita competenţelor legale, Serviciul investighează orice elemente care atentează la securitatea naţională, cu respectarea principiilor statului de drept", au declarat reprezentanţii SIS.

"Denunţăm în mod categoric orice acţiune violentă şi cerem regimului, dar şi presei controlate politic să nu asocieze Partidul Şor cu scenarii de destabilizare, în care există doar interesul PAS pentru a se menţine prin forţă la conducerea statului. Am demonstrat până acum că acţiunile pe care le organizăm sunt paşnice, la fel vom face şi în continuare. Singurii care au provocat până acum blocaje şi îmbrânceli au fost reprezentanţii statului poliţienesc, la indicaţia directă a regimului Sandu-PAS", se menţionează într-un comunicat de presă al formaţiunii lui Şor, care în ultimul timp a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chişinău.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
Citește și...
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova, nu va primi acolo azil politic
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova, nu va primi acolo azil politic

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a pierdut procesul împotriva președintelui Republicii Moldova în care a cerut anularea unui decret de respingere a cererii de acordare a azilului politic.

 

 

Moscova acuză Republica Moldova că trece de la neutralitate la o poziție agresivă anti-Rusia.
Moscova acuză Republica Moldova că trece de la neutralitate la o poziție agresivă anti-Rusia. "Un nou atac împotriva noastră"

Moscova acuză Moldova că trece de la statutul de neutralitate stipulat în Constituţia sa la o "susţinere nesăbuită a poziţiei agresive a Occidentului", prin adoptarea de declaraţii anti-ruse precum cea votată, joi, în Parlamentul de la Chişinău.

Ce construiește Ucraina la graniţa cu Republica Moldova, în dreptul Transnistriei
Ce construiește Ucraina la graniţa cu Republica Moldova, în dreptul Transnistriei

Ucraina înăspreşte controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii, relatează marţi publicaţia ucraineană RBC.ua, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru graniţa de stat.

MApN: Imaginile cu tehnica militară românească îndreptându-se spre granița cu Republica Moldova, fake news | VIDEO
MApN: Imaginile cu tehnica militară românească îndreptându-se spre granița cu Republica Moldova, fake news | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a avertizat, marți, asupra apariției unui fake news, conform căruia sistemele antirachetă românești se îndreaptă spre granița cu Republica Moldova.

Șeful spionajului ucrainean, avertisment în legătură cu încercarea Rusiei de a destabiliza Moldova:
Șeful spionajului ucrainean, avertisment în legătură cu încercarea Rusiei de a destabiliza Moldova: "Este încă în fașă"

Kirilo Budanov, şeful SBU, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Americii, că Republica Moldova a luat măsuri eficiente, iar planurile Moscovei de a înlocui conducerea de la Chişinău sunt sortite eşecului.

Recomandări
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.

Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani
Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani

Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020.

Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.