Xi Jinping avertizează „forțele străine”: „China va merge mai departe cu procesul de reunificare a Taiwanului”
Președintele Chinei, Xi Jinping, a precizat că țara sa nu va mai permite părților străine să se amestece în problema Taiwanului.
După ce a fost reales în fruntea Chinei, pentru al treilea mandat consecutiv, președintele Xi Jinping a transmis, la ceremonia de închidere a sesiunii Congresului Național al Poporului, că nu va mai permite ca „forțele streăine” să se amestece în problema Taiwanului.
El a promis că Republica Populară Chineză intenționează să "avanseze cu fermitate" în procesul de reunificare cu Taiwanul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Este necesar să aderăm cu fermitate la principiul ‘O singură China’ și să respectăm consensul din 1992, să promovăm cu fermitate dezvoltarea pașnică a relațiilor dintre cele două părți ale Strâmtorii Taiwanului și să ne opunem cu hotărâre interferențelor străine și activităților separatiste care vizează "independența Taiwanului", a spus el, potrivit Kommersant.
China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, dar situația de pe insulă a escaladat după ce președintele Congresului SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august 2022. În noiembrie, Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden și a avertizat că problema Taiwanului este o linie roșie pentru China.
Xi Jinping pune accentul pe securitatea naţională
Xi Jinping a subliniat, luni, necesitatea de a întări securitatea naţională în primul discurs după realegerea, pentru al treilea mandat, în funcţia de preşedinte al Chinei, scrie AFP, citată de Agepres.
Unic candidat, Xi Jinping a obţinut vineri un nou mandat de cinci ani în fruntea Chinei, după un vot în unanimitate al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii.
Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere, rezultatul votului era dincolo de orice îndoială.
Xi Jinping, 69 de ani, obţinuse deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere în China.
Luni, liderul a avertizat asupra riscurilor care planează asupra Chinei, într-un discurs la încheierea sesiunii anuale a parlamentului.
"Securitatea este fundamentul dezvoltării, în timp ce stabilitatea este o condiţie prealabilă pentru prosperitate", a afirmat Xi Jinping în faţa celor aproximativ 3.000 de deputaţi reuniţi la Palatul Poporului din Beijing.
În acest scop, este necesar să "promovăm pe deplin modernizarea apărării naţionale şi a forţelor armate şi să facem din armată un Mare Zid de Oţel care să protejeze efectiv suveranitatea naţională, securitatea şi interesele dezvoltării", a insistat Xi Jinping.