WSJ: Fratele lui Kim Jong-un, asasinat în februarie 2017, era informator CIA

Ultima actualizare: 11-06-2019 08:30
Kim Jong Nam

Kim Jong Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong-un, care a fost asasinat în februarie 2017 în Malaysia, era informator al Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA, potrivit unei surse citate de The Wall Street Journal.

Kim Jong Nam s-a întâlnit în mai multe rânduri cu agenţi CIA, arată sursa citată.

"Mai mulţi foşti oficiali americani au declarat că fratele vitreg, care locuia în afara Coreei de Nord de mulţi ani şi nu avea o bază de putere cunoscută la Phenian, este puţin probabil să fi putut furniza detalii despre mecanismele interne secrete ale ţării", se afirmă în materialul publicat luni de WSJ.

CIA nu a dorit să comenteze cu privire la aceste dezvăluiri.

Potrivit sursei citate de WSJ, Kim Jong Nam s-a deplasat în februarie 2017 în Malaysia pentru a se întâlni cu un oficial CIA, însă este posibil ca acesta să nu fi fost singurul scop al vizitei.

Kim Jong Nam a fost ucis la aeroportul din Kuala Lumpur, Malaysia, cu ajutorul agentului neurotoxic VX.

Totodată, foştii oficiali din SUA au mai afirmat că, în mod aproape cert, Kim Jong Nam avea contacte şi cu servicii secrete din alte ţări, în mod particular din China, mai relatează publicaţia americană.

Kim Jong Nam era un critic al regimului nord-coreean şi trăia în exil. De la începutul cazului, Coreea de Sud a acuzat Phenianul că a orchestrat asasinatul, acuzaţie pe care Coreea de Nord a dezminţit-o mereu.

Indoneziana Siti Aisyah şi vietnameza Doan Thi Huong au fost acuzate că l-au ucis pe Kim Jong Nam, stropindu-l pe faţă cu un agent neurotoxic, VX, pe aeroportul de la Kuala Lumpur, în februarie 2017. Ele au fost eliberate în martie şi, respectiv, în mai.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO