Whiskey-urile rare, la mare căutare printre fanii băuturilor fine. Prețurile celor mai apreciate sticle

29-01-2021 08:04


whiskey

În ciuda pandemiei, a barurilor și a restaurantelor închise peste tot în lume, dar și a problemelor economice aduse de restricții, apetitul pentru whiskey-ul de calitate nu a dispărut.

O licitație de whisky-uri rare în Hong Kong este de așteptat să aducă peste un milion de dolari SUA, din vânzarea a doar câteva sticle de băutură fină. Între ele, un whiskey estimat la 122.000 de dolari.

Casa de licitații Bonhams speră să atragă atenția colecționarilor cu unele dintre cele mai scumpe și mai faimoase branduri de whiskey din lume, la licitația care are loc astăzi în Hong Kong.

Printre cele mai apreciate sticle scoase la vânzare se află una care conţine un whisky vechi de 72 de ani, produs de compania scoțiană Gordon & McPhail, și estimat la aproape 49.000 de dolari. Nu este însă singura.

Christopher Pong, specialist în vinuri și whiskey, Bonhams: "Suntem foarte mândri să prezentăm un Glen Grant din 1948. Este cel mai vechi lot al distileriei și e pentru prima oară scos la licitație. Este, de asemenea, foarte apreciat de maestrul degustător Charles Maclean, care a spus că e probabil unul dintre cele mai bune whiskey-uri pe care le-a degustat în cariera sa."

Este vorba despre un Single Malt păstrat într-un decantor din cristal, și ținut într-o cutie de lemn. Doar 290 de astfel de sticle au fost produse. În comparație cu alte investiții, whiskey-ul apreciat de colecționari a avut o evoluție foarte bună în ultimii 10 ani, perioadă în care prețul a crescut, în medie, de patru ori.

Christopher Pong: "Chiar și în timpul pandemiei, cererea pentru whisky a fost mai ridicată ca niciodată. Am văzut un interes uriaș în întreaga lume, mai ales din partea colecționarilor tineri."

O altă vedetă a licitației e o sticlă de Macallan, estimată de experți la aproximativ 122.000 de dolari. Valoarea unui whiskey de colecție depinde în principal de calitatea sa, de marcă, de raritate, dar și de cultură pe care o reprezintă.

Christopher Pong: "Pe lângă lotul principal, vom mai scoate la licitație o sticlă de Macallan Lalique cu o vechime de 50 de ani. Doar 400 de sticle au fost produse în decantorul Lalique creat la comandă, un lucru foarte rar în lumea colecționarilor de whisky."

În cadrul licitației vor fi prezente și câteva mărci japoneze faimoase. În ultimele decenii, whiskey-ul nipon a devenit foarte căutat pe piețele asiatice, acolo unde cultura japoneză este foarte apreciată.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO