50.000 de oameni au cerut in Rusia repetarea alegerilor si demisia lui Vladimir Putin

×
Codul embed a fost copiat

Este din ce in ce mai clar ca rusii vor o schimbare. 50.000 de oameni au iesit in strada la Moscova, pentru cel mai mare miting impotriva lui Vladimir Putin si a partidului sau.

Demonstrantii acuza fraudarea alegerilor parlamentare de duminica trecuta, castigate de "Rusia Unita" cu aproape 50%. Opozitia a organizat mitinguri similare in toata tara. 

Demonstratia a fost pasnica, in cea mai mare parte a zilei. Oamenii au fost incurajati sa aduca flori si panglici albe, semn ca nu intentioneaza sa ii provoace pe cei 50.000 de politisti si jandarmi pusi sa-i pazeasca. Cu toate acestea, cativa au ajuns in arest.

Deocamdata, scutierii desfasurati masiv pe strazile Moscovei si ale altor mari orase, s-au marginit sa-i urce in dube pe cei mai agitati manifestanti si sa-i supravegheze pe restul. Poate si datorita multimii de jurnalisti, amestecati printre protestatari. Printre manifestanti s-au aflat la un moment dat si doi fosti prim ministri - Boris Nemtov si Mihail Kasianov.

Oamenii nemultumiti de regimul Putin - Medvedev au iesit in strada si la Sankt Petersburg, la Novosibirsk, in ciuda celor minus 20 de grade Celsius - sau la Vladivostok, pe tarmul Pacificului. Aici, lucratorii din port au strigat "Goniti sobolanii!" "A fost minunat! N-am mai avut o astfel de manifestatie de 20 de ani incoace." - a declarat Boris Nemtsov, fost premier.

Citește și
Vladimir Putin si Hillary Clinton
"Suntem cea mai mare putere nucleara". Putin ii face pe americani sa citeasca printre randuri
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In fosta capitala imperiala, Sankt Petersburg, politia a arestat mai multe zeci de protestatari care au organizat funeraliile democratiei. Ei au aprins lumanari langa statuia ecvestra a tarului Petru Intai, omul care a visat sa transforme Rusia medievala intr-un stat european, inca de acum 3 secole. Departe de tara, ultimul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, a spus inca o data ca fraudele electorale n-ar trebui trecute cu vederea.

"Cred ca fraudele de care se vorbeste s-au petrecut cu adevarat, si ca au fost probleme serioase, care ar trebui investigate, ca sa vedem daca avem de-a face cu o intentie clare de fraudare." - a spus Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte al Uniunii Sovietice. El se afla acum la Munchen, unde i-a fost acordat un premiu special pentru contributia sa la prabusirea comunismului si reunificarea Germaniei.

Aceasta manifestatie este fara precedent de la sosirea la putere a lui Vladimir Putin in 2000. Fostul presedinte al Rusiei (2000-2008) a avertizat manifestantii, sustinand ca exagerarile vor fi reprimate "prin toate mijloacele legitime". Consiliul pentru Drepturile Omului de pe langa presedintele rus a propus organizarea de noi alegeri legislative, in cazul in care acuzatiile de fraude se confirma. Intr-un demers cel putin original, seful serviciilor sanitare ruse le-a recomandat opozantilor sa nu participe la aceste mitinguri, care ar favoriza "raspandirea rapida a virusurilor", pentru a evita o epidemie de gripa.

Elevii de la liceele din Moscova au fost la randul lor convocati la un examen neprevazut de limba rusa, la ora la care trebuie sa aiba loc marea manifestatie, potrivit unor profesori.

Mii de rusi manifesteaza de aproape o saptamana pentru a contesta rezultatele alegerilor legislative. Circa 1.600 de persoane au fost arestate de politie la Moscova si Sankt Petersburg, in cursul acestor mitinguri. Misiunea de observatori a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a declarat la Moscova, in urma scrutinului, ca a constatat nereguli "frecvente".

De asemenea, vineri, trei ucrainence au protestat topless fata de rezultatele alegerilor din Rusia. VIDEO

Citeste si:

"Ce ruşine să fii câine" se întoarce în Ştefan cel Mare! Cel mai înjurat jucător de fanii lui Dinamo revine în iarnă, după ce s-a făcut de râs la o nou-promovată

Zicu l-a dat pe spate cu talentul său pe unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie! Are ofertă clară dintr-un campionat puternic

Tănase, prins din nou în ofsaid! UITE ce brunetă a agăţat la petrecerea de după victoria cu Dinamo

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
VIDEO. Trei ucrainence au protestat topless fata de rezultatele alegerilor din Rusia
VIDEO. Trei ucrainence au protestat topless fata de rezultatele alegerilor din Rusia

Cateva militante ale organizatiei FEMEN au prostestat vineri, la Moscova, in sanii goi, in fata Catedralei Iisus Mantuitorul. Ele erau nemultumite de rezultatele alegerilor parlamentare din 4 decembrie din Rusia.

"Suntem cea mai mare putere nucleara". Putin ii face pe americani sa citeasca printre randuri

Premierul rus Vladimir Putin a acuzat-o pe secretarul american de stat Hillary Clinton ca a "dat semnalul de plecare" pentru contestarea rezultatelor alegerilor legislative si declansarea protestelor post-electorale.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.