Washingtonul nu ia în serios diplomația rușilor: Ceea ce fac în teren este diferit de ce susțin
Ministerul rus al Apărării a anunţat, în mod surprinzător, retragerea unor trupe poziţionate la graniţa cu Ucraina după ce s-ar fi încheiat unele dintre manevrele militare.
Dar alte exerciții de amploare continuă în Belarus. Cancelarul Germaniei se întâlnește, marți, cu Vladimir Putin, la Moscova. Între timp, Statele Unite au decis să-și mute temporar ambasada de la Kiev la Liov, și le-au cerut insistent americanilor să părăsească Ucraina.
Luni, într-o discuție telefonică de 40 de minute, Joe Biden and Boris Johnson au convenit că un acord încă este posibil, în ciuda numeroaselor avertismente privind o iminentă acțiune militară a Rusiei.
Karine Jean-Pierre, secretar adjunct de presă: „Calea diplomației rămâne deschisă, dacă Rusia alege o abordare constructivă. Cu toate acestea, vedem cum noi forțe ruse ajung la frontierele Ucrainei în fiecare zi. Așa cum am mai spus, suntem în perioada de timp când o invazie poate începe oricând. Nu vom detalia informațiile pe care le avem, dar putem spune că o acțiune militară ar putea fi chiar săptămâna aceasta”.
Manevrele militare ruse, încheiate parțial
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Chiar dacă Serghei Lavrov spune că încă mai e loc pentru diplomație, armata rusă a continuat să-și sporească forțele militare de la granița cu Ucraina. Așa că, s-ar putea să spună ceva despre diplomație, și sperăm că rușii vorbesc serios, dar ceea ce fac în teren este diferit de ce susțin”.
Posibilitățile diplomației sunt „departe de a fi epuizate", a spus șeful diplomației ruse, de față cu Vladimir Putin. Și, parcă pentru a da impresia unei liniștiri a situației, ministrul rus al Apărării a anunțat, la rândul lui, încheierea unora dintre manevrele militare, și apropierea de finalizare a altora.
Însă, potrivit unui oficial american citat de CBS News, Rusia a mutat piese de artilerie de rază lungă și lansatoare de rachete în poziție de tragere, amenințând direct Ucraina.
„Dramatica acumulare” de forțe de la granițele Ucrainei a determinat Statele Unite să închidă ambasada de la Kiev. Personalul rămas, oricum redus la minim, a fost mutat la Liov, în partea de vest a Ucrainei. De asemenea, Washingtonul le-a cerut tuturor americanilor din Belarus și din Transnistria, regiunea separtistă a Republicii Moldovei, să plece imediat.
Zelenski le-a cerut ucrainenilor să arboreze steagul național
Pe de altă parte, într-un discurs prin care a sfidat amenințarea rusă, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a proclamat 16 februarie, o dată citată de oficiali americani ca posibilă zi în care Rusia ar putea ataca, drept Ziua Unității.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ni se spune că 16 februarie va fi ziua atacului. Vom face din ea o zi a unității”.
Zelenski le-a cerut ucrainenilor să arboreze steagul național și a omagiat puterea armatei ucrainene, iar pe un ton ferm le-a cerut politicienii sau oamenilor de afaceri care au părăsit țara să se întoarcă.
Volodimir Zelenski: „Vă propun să vă întoarceți acasă în 24 de ore și să stați alături de armata ucraineană, de diplomații noștri și de oamenii noștri”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, Pentagon, invazie ucraina,
Dată publicare:
15-02-2022 13:20