Washingtonul avertizează Europa: Rusia ar putea invada Ucraina. Tensiunile de la granița polono-belarusă cresc
Migranți împinși de colo-colo, scumpirea gazelor, mercenari sau atacuri cibernetice. Sunt tot atâtea instrumente pe care regimurile autoritare sunt dispuse să le folosească impotriva Occidentului.
Britanicii și americanii atrag atenția că riscul unui conflict cu Rusia este mai mare ca niciodată. Potrivit celor de la Bloomberg, Washingtonul și-a avertizat aliații europeni cu privire la o posibilă invazie rusească în Ucraina. În acest timp, la granița Belarusului cu Polonia tensiunile cresc de la o oră la alta.
În timp ce peste 2 mii de kurzi, sirieni și afgani rabdă de foame în ger, la granița Belarusului cu Polonia, responsabilii marilor puteri schimbă acuzații. Liderul de la Kremlin a negat orice influență asupra dictatorului Lukașenko, despre care occidentali cred că e doar e o „păpușă” manevrată de Vladimir Putin.
„Vreau ca toată lumea să știe că Rusia nu are nimic de-a face cu situația migranților din Belarus. Nu companiile noastre i-au adus pe acești oameni în Belarus. Migranții au luate bilete la curse charter și, cum nu aveau nevoie de viza, pur și simpu au urcat în avioane și au venit”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Puțîn.
Ca de obicei, Putin are abilitatea de a întoarce în așa fel argumentele încât să arunce vina pe occidentali.
„Și oricum, problema migranților a fost provocată de statele occidentale, inclusiv europene, prin acțiuni militare și economice. Occidentalii au participat la războiul din Irak, iar acum printre migranți sunt foarte mulți kurzi din Irak. De asemenea, occidentalii au luptat 20 de ani în Afganistan, iar acum afganii dau năvală”, a mai spus Vladimir Puțîn.
În acest timp, pornit către reședința de weekend de la Camp David, președintele american a răspuns din mers unei întrebări despre drama migranților.
Reporter: Ce credeți despre situația de la frontiera Poloniei cu Belarusul?
Președintele SUA: Cred că avem temei serios de îngrijorare. Am comunicat îngrijorarea noastră Rusiei și Belarusului. Considerăm că este o problemă reală.
Pe de altă parte, europenii și americanii urmăresc cu mare atenție mişcările de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina.
„Nu vă pot spune ce e în capul președintelui Putin, ce intenții are. Dar, ținând seama de ce s-a întâmplat în trecut, suntem cu adevărat îngrijorați în legătură cu se petrece acum. Ar fi o greșeală serioasă din partea Rusiei să repete povestea din 2014, când a masat trupe la frontiera Ucrainei, a pretins că a fost provocată de Ucraina și a invadat țara”, a transmis Antony Blinken, secretar de stat al SUA.
„Ucrainenii se încăpățânează să aducă drone în Est și, totodată, au organizat exerciții militare neprogramate în Marea Neagră. De parcă nu vor să ne lase să ne liniștim...Ei bine, să le fie clar că noi nu lăsăm garda jos!”, a mai spus Vladmir Putin.