Washington Post: SUA analizează varianta retragerii trupelor staționate în Germania
Pentagonul analizează varianta de a retrage sau transfera militarii americani staționați în Germania, cel mai important contingent din afara Statelor Unite.
Potrivit cotidianului Washington Post, ideea a fost deja evocată de preşedintele american Donald Trump în cadrul unei întâlniri cu responsabilii săi militari. Aceasta a provocat îngrijorarea ţărilor europene membre ale NATO, care nu ştiu dacă liderul de la Casa Albă o ia în calcul serios sau dacă doreşte să pună presiune înaintea summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, de la Bruxelles, din 11 şi 12 iulie, informează AFP, citat de Agerpres.
El a trimis o scrisoare ameninţătoare către şapte state membre ale Alianţei, printre care Germania, pentru a le chema la ordine în privinţa angajamentului lor de a aloca cheltuielilor militare 2% din Produsul lor Naţional Brut până în 2024. Trump denunţă în mod regulat contribuţia, prea importantă în opinia sa, plătită de Washington la bugetul NATO.
Germania, ale cărei relaţii cu SUA s-au tensionat în ultimele luni, a anunţat deja că nu-şi va putea ţine promisiunea.
Printre opţiunile examinate figurează repatrierea în Statele Unite a unei mari părţi a trupelor, care numără aproximativ 35.000 de militari activi, sau transferul total sau parţial al contingentului în Polonia, un aliat politic dat exemplu de Donald Trump în ce priveşte atingerea obiectivului cerut de 2%.
Potrivit cotidianului american, care citează oficiali sub condiţia anonimatului, studiul este totuşi doar într-o etapă de explorare internă a opţiunilor.
Casa Albă dezminte informațiile
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă a dezminţit într-un comunicat că acesta ar fi cerut o analiză asupra unei eventuale retrageri a trupelor staţionate în Germania.
Şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a dezminţit orice idee de retragere, subliniind că ministerul „evaluează în mod regulat amplasarea trupelor şi analizele costuri-beneficii".
„Rămânem deplin angajaţi faţă de (Germania) aliatul nostru din NATO şi Alianţa NATO", a adăugat el.
Donald Trump şi-a sporit însă criticile la adresa NATO, pe care a calificat-o ca „depăşită" în timpul campaniei din 2016, spunându-le omologilor săi occidentali în cursul recentului summit G7 din Canada că Alianţa Nord-Atlantică este „la fel de rea ca NAFTA" ( Acordul de comerţ liber nord-american), tratat a cărui modificare o doreşte pentru apărarea în mod mai eficient a intereselor comerciale americane.
Trupele americane sunt prezente în Germania de la cel de-Al Doilea Război Mondial iar ţara serveşte drept bază de sprijin pentru operaţiunile americane din Africa şi Orientul Mijlociu. NATO s-a dovedit crucială pentru securitatea occidentală timp de decenii.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!