Vrei sa gusti sushi gatit de cel mai bun specialist? Te costa 350 de dolari
Ce portie de sushi ar merita 350 de dolari? Evident, numai una preparata de maestrul Jiri Ono, socotit cel mai priceput din lume la aceasta delicatesa.
Pe o strada din Tokio, intr-un subsol de bloc care nu atrage atentia prin nimic, Jiro Ono isi rasfata clientii cu ceea ce se considera a fi cel mai bun sushi din lume.
Cand il pregatesti ca la carte e extrem de savuros, aroma e compromisa cand bucatarul o ia pe scurtatura, dezvaluie maestrul de 85 de ani.
Preparatele lui Ono reprezinta o culme a gastronomiei japoneze datorita atentiei pentru detalii, de la temperatura mancarii si pana la puritate.
Mainile lui Jiro Ono nu-i tradeaza deloc varsta pentru ca in urma cu 45 de ani, cand abia fusese uns bucatar sef, a decis sa poarte totodeauna manusi in afara restaurantului. In plus, nu mananca niciodata usturoi, ceapa, nu fumeaza, nu bea alcool si nici cafea.
Cu alte cuvinte, orice imperfectiune si orice iz ar putea afecta calitatea portiei de sushi. Opera lui culinara este recunoscuta pretutindeni in lume si o confirma cele trei stele din ghidul Michelin, adica maximum posibil. De altfel, dintre toate capitalele, Tokyo numara cele mai multe restaurante innobilate cu stele Michelin, ceea ce face din metropola nipona o Mecca a gurmanzilor.
Cum aici restaurantele sunt cata frunza, cata iarba, recesiunea a facut ca doar cei mai buni sa reziste pe piata. Desi prepara sushi de 70 de ani, Jiri Ono inca tinde catre perfectiune.