Volodimir Zelenski: Ucraina nu va recunoaşte ajutorul militar american drept datorie în cadrul acordului privind mineralele

volodimir zelenski
Getty

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus vineri că Ucraina nu este dispusă să recunoască ajutorul militar american acordat în ultimii ani drept datorie în cadrul acordului cu SUA privind exploatarea mineralelor.

Preşedintele a spus că nu îl va semna, dacă îi ameninţă aderarea la Uniunea Europeană, relatează Ukrainskaia Pravda.

Cea mai recentă propunere de acord a SUA ar cere Kievului să trimită Washingtonului toate profiturile dintr-un fond care controlează resursele ucrainene până când Ucraina va fi rambursat tot ajutorul american acordat pe timp de război, plus dobânda, potrivit unui rezumat analizat de Reuters. Zelenski, care a subliniat în mod repetat necesitatea unor relaţii puternice cu Casa Albă, a părut să facă aluzie la acest ultim element atunci când a declarat că Kievul nu consideră că asistenţa din trecut trebuie acum rambursată.

„Nu vom accepta datorii, aşa cum am mai spus. Acestea sunt lucruri absolut clare pentru mine. Cel puţin atunci când vorbim despre trecut”, a declarat preşedintele ucrainean, citat de Ukrainskaia Pravda. În acelaşi timp, el a precizat că Ucraina este pregătită să ramburseze Statelor Unite asistenţa viitoare, dacă administraţia Trump o oferă. „Dacă există perspective, un nou sprijin, noi pachete de sprijin, atunci Statele Unite pot stabili cu siguranţă anumite condiţii. Înţelegem că această echipă nu va face nimic gratuit. Aceasta este ceea ce spun ei în mod oficial”, a declarat Zelenski într-o discuţie cu jurnaliştii.

Preşedintele a menţionat că principalele puncte de compromis cu partea americană au fost prezentate într-un acord-cadru, a cărui semnare, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii februarie, când Zelenski a fost la Casa Albă, nu s-a mai întâmplat, în urma altercaţiei avute cu gazdele sale. La momentul respectiv, textul nu prevedea ca Ucraina să ramburseze SUA asistenţa primită de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, dar de atunci propunerea de acord a Statelor Unite a suferit modificări.

Citește și
MApN dezinformări
MApN, despre dezinformările privind mobilizarea tinerilor români: Nu am luat în calcul serviciul militar obligatoriu

Astfel, versiunea revizuită acordului ar prevedea că Ucraina se angajează să ramburseze SUA toată asistenţa - bugetară, militară şi umanitară - furnizată după invazia la scară largă a Rusiei în 2022.

Pe de altă parte, Zelenski a mai spus vineri că Ucraina nu va semna acordul cu Statele Unite privind mineralele, dacă acesta ameninţă aderarea sa la Uniunea Europeană.

„Constituţia Ucrainei spune clar că direcţia noastră este spre UE. Există reforme foarte importante, există paşi corespunzători. Nimic care poate ameninţa aderarea Ucrainei la UE nu poate fi acceptat”, a declarat Zelenski. El a adăugat că va lua în considerare acordul „atunci când nu vor exista ameninţări legislative relevante”.

Anterior, presa ucraineană relatase că noul text al acordului cu SUA privind mineralele poate intra în contradicţie cu intenţia Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană din cauza restricţiilor severe care afectează semnificativ suveranitatea economică a Ucrainei.

Kievul confirmă că a primit un nou text de acord

Preşedintele a precizat că partea ucraineană a primit vineri în mod oficial o versiune a acordului privind mineralele din partea Statelor Unite. „Oficial, din nou, şi acest lucru este important, partea ucraineană (guvernul şi preşedinţia - n.r.) a primit astăzi oficial o notă cu o variantă sau o propunere din partea Statelor Unite”, a declarat şeful statului ucrainean. El a adăugat că, în urmă cu ceva timp, vicepremierul Iulia Svîrîdenko a primit la rândul ei o versiune a acordului în contactul bilateral avut cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, dar este necesar să se compare dacă este vorba despre acelaşi text.

„I-am pus câteva întrebări. Ea a spus că este foarte dificil de comentat, este un document complet diferit, există multe lucruri care nu au fost discutate şi există unele lucruri pe care părţile le-au respins deja”, a declarat Zelenski.

El a subliniat că este necesar să se obţină „o evaluare specifică din partea juriştilor la cel mai înalt nivel”.

„Să compare toate aceste acorduri, sunt deja multe, şi voi accepta acordul pe care partea noastră l-a primit oficial”, a spus şeful statului.

Zelenski este, prin urmare, precaut cu privire la noul acord privind mineralele şi spune clar că ajutorul acordat anterior de SUA nu a fost un împrumut, în condiţiile în care versiunea de acord care circulă ar sugera că SUA solicită toate veniturile din resurse naturale ale Ucrainei timp de ani de zile, notează Reuters.

Text complet diferit

Cu toate acestea, Zelenski a declarat că textul este „complet diferit” de acordul-cadru anterior pe care urma să îl semneze cu Donald Trump înainte ca discuţiile lor să degenereze în ceartă luna trecută. „Cadrul a fost schimbat. Haideţi să studiem acest cadru şi apoi vom putea discuta”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Kiev.

A găsi o cale acceptabilă în chestiuni precum aceasta reprezintă o provocare majoră pentru Zelenski, a cărui dispută cu Trump a dus luna trecută la întreruperea de către Washington a fluxurilor de asistenţă militară convenite anterior şi la stoparea schimbului de informaţii cu Kievul. Este, de asemenea, o conjunctură diplomatică extrem de sensibilă, în care Trump încearcă să pună capăt rapid luptelor cu Rusia, reorientând în acelaşi timp politica Washingtonului către punctele de vedere ale Moscovei cu privire la războiul său de trei ani din Ucraina.

Vicepremierul Iulia Svîrîdenko a declarat parlamentarilor că Kievul îşi va exprima poziţia cu privire la noul proiect numai după ce va exista un consens. Până atunci, discuţiile publice ar fi dăunătoare, a spus ea.

Zelenski a declarat în repetate rânduri că acceptă ideea semnării unui acord reciproc avantajos cu Statele Unite privind mineralele, deşi nu ar semna un acord care ar sărăci ţara. Joi, el a declarat că Washingtonul schimbă constant termenii.

Trei persoane familiarizate cu negocierile în curs au declarat pentru Reuters că Washingtonul şi-a revizuit propunerile. Ultimul proiect nu oferă Ucrainei nicio garanţie de securitate viitoare şi îi cere să contribuie la un fond comun de investiţii cu toate profiturile din utilizarea resurselor naturale gestionate de companii de stat şi private. Textul stipulează că Washingtonul primeşte primul dreptul de a cumpăra resursele extrase şi de a recupera toţi banii pe care i-a dat Ucrainei începând cu 2022, plus dobânda la o rată anuală de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului.

Condiţii înăsprite după cearta din Biroul Oval

Fondul comun de investiţii ar urma să fie gestionat de Corporaţia Internaţională pentru Finanţarea Dezvoltării din SUA şi să aibă un consiliu de administraţie format din cinci persoane, trei numite de SUA şi două de Ucraina. Fondurile vor fi convertite în monedă străină şi transferate în străinătate.

O versiune anterioară a acordului, cu care Ucraina a fost de acord în principiu înainte ca Zelenski să viziteze Casa Albă luna trecută, avea condiţii care păreau mai favorabile Ucrainei. Se propunea un fond comun de investiţii la care Ucraina să contribuie cu 50% din profiturile viitoare aduse de resursele naturale deţinute de stat. Kievul a declarat că versiunea anterioară a fost doar un acord-cadru care ar fi pregătit terenul pentru un acord mai detaliat care ar fi trebuit să fie convenit ulterior.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost vârful de lance al negocierilor pentru acordul privind minereurile. Într-un interviu acordat Fox News la începutul acestei săptămâni, acesta a declarat că SUA au „transmis un document complet pentru parteneriatul economic” şi că Washingtonul speră „să obţină semnături poate chiar săptămâna viitoare”.

Articol recomandat de sport.ro
Lumea sportului, zguduită: Margot Simond a murit la doar 18 ani după o tragedie cumplită
Lumea sportului, zguduită: Margot Simond a murit la doar 18 ani după o tragedie cumplită
Citește și...
Ucraina, sfâșiată de ”salvatorii” americani și Rusia. Putin și Trump își dau mâna și pentru împărțirea Arcticii
Ucraina, sfâșiată de ”salvatorii” americani și Rusia. Putin și Trump își dau mâna și pentru împărțirea Arcticii

Vladimir Putin îl duce cu vorba pe Donald Trump că vrea pace, dar își vede neabătut de planurile sale de a subjuga pe deplin Kievul.

MApN, despre dezinformările privind mobilizarea tinerilor români: Nu am luat în calcul serviciul militar obligatoriu
MApN, despre dezinformările privind mobilizarea tinerilor români: Nu am luat în calcul serviciul militar obligatoriu

MApN semnalează pe platforma Inforadar dezinformări privind presupuse mobilizări ale rezerviștilor și pregătirea populației pentru apărare, în contextul războiului din Ucraina, subliniind că aceste narațiuni nu au temei legal și sunt false.

 

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului energetic. Tensiuni continue în Marea Neagră
Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului energetic. Tensiuni continue în Marea Neagră

Operatorul energetic ucrainean Naftogaz a acuzat vineri Rusia că i-a bombardat instalaţii neprecizate, în timp ce Rusia, la rândul ei, a acuzat Ucraina de mai multe atacuri asupra infrastructurilor sale energetice, relatează AFP şi Reuters.

S-a încheiat ședința CSAT. Deciziile strategice luate la Cotroceni privind securitatea națională și regională
S-a încheiat ședința CSAT. Deciziile strategice luate la Cotroceni privind securitatea națională și regională

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe a cărei ordine de zi au figurat, printre altele, perspectivele conflictului din Ucraina şi implicaţiile pentru România, s-a încheiat după aproape două ore de discuţii.

Trump îi oferă lui Putin „mult prea mult”, afirmă aliatul său britanic Nigel Farage
Trump îi oferă lui Putin „mult prea mult”, afirmă aliatul său britanic Nigel Farage

Vladimir Putin primește „mult prea multe” din negocierile conduse de SUA pentru încetarea războiului dintre Ucraina și Rusia, a avertizat vineri Nigel Farage, aliatul britanic al lui Donald Trump.

Recomandări
Experți: Decizia judecătorului din Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind anularea alegerilor nu va avea efecte
Experți: Decizia judecătorului din Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind anularea alegerilor nu va avea efecte

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur al prezidențialelor, un judecător al Curții de Apel Ploiești a luat o hotărâre controversată.

Un sfert dintre români nu își permit încălzirea sau au restanțe la facturi. Planul UE pentru a combate sărăcia energetică
Un sfert dintre români nu își permit încălzirea sau au restanțe la facturi. Planul UE pentru a combate sărăcia energetică

România are suficientă producție de energie și un nivel decent de independență în domeniu, dar în spatele cifrelor optimiste se ascunde o problemă gravă: sărăcia energetică.

Două tramvaie s-au ciocnit la Eroii Revoluției. Circulația este blocată pe mai multe linii
Două tramvaie s-au ciocnit la Eroii Revoluției. Circulația este blocată pe mai multe linii

Două tramvaie s-au ciocnit în această dimineață în zona Eroii Revoluției, Sectorul 4, București. Accidentul a implicat un tramvai vechi din flota STB și un tramvai Imperio.