Vladimir Tismaneanu: "Sa traiesti un cutremur la Washington. Primele impresii"
Cunoscutul politolog roman se afla la Washington, atunci cand s-a produs unul dintre cele mai puternice cutremure de pe coasta de est a SUA din ultimii ani. Chiar daca seismul a avut o magnitudine de "doar" 5,8, Vladimir Tismaneanu a trait senzatii tari.
"Parea ca nu avem niciun motiv de ingrijorare de ordin seismic. Tocmai facusem un update la textul despre pactul Hitler-Stalin, scriam un mesaj catre un bun prieten (o, Doamne, mi-am dat acum seama ca si-a pierdut parintele in cutremurul din ’77) si ma pregateam sa citesc o carte despre politie si estetica in Rusia stalinista cand am retrait momente pe care le doream definitiv uitate. Mi-au revenit in memorie clipele de-atunci, cu Tita, cu Radu, cu Olga. Alec Ivasiuc disparut sub ruinele blocului Scala" - scrie Vladimir Tismaneanu pe blogul personal. El mai povesteste ca, din cauza undelor seimice, cladirea a inceput sa se zguduie, iar usa balocnului s-a deschis singura.
"Zidurile blocului nostru de pe Connecticut Avenue au inceput sa se zguduie. Usa balconului s-a deschis singura. Am alergat imediat sa vad ce face Mary (dupa o fractura de glezna in Romania, nu poate inca pasi), era in camera de-alaturi. Am deschis televizorul, am aflat de evacuarea Pentagonului, a Capitoliului, a cladirilor guvernamentale din Washington, DC, locuitorii din blocuri sunt sfatuiti sa iasa afara. Epicentrul a fost in Virginia, am multi prieteni care locuiesc si lucreaza acolo. Telefon de la o prietena,voce pierduta, “Asta ne mai lipsea”. Intr-adevar, ultimul lucru de care aveam nevoie cu totii…" - scrie Tismaneanu.
VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 5,9 la Washington si New York. Cladirea Pentagonului, evacuata
In opinia lui Tom Brocher, directorul centrului de cercetare seismica de la Institutul american de geofizica, acest cutremur "este foarte interesant din punct de vedere stiintific, avand in vedere ca sunt putine in estul american".
Din acest motiv, "seismul de marti va furniza oamenilor de stiinta si inginerilor informatii despre intensitatea cutremurelor care poate fi anticipata in cazul seismelor viitoare din aceasta regiune", a explicat el.
In California, unde se produce cel mai mare numar de cutremure, oamenii de stiinta au mai multe informatii pentru a anticipa si estima riscul, sustine geologul.