Vladimir Putin, primit cu onoruri militare la Viena. E prima vizită în Occident într-un an


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 05 Iunie 2018 19:18
Categorie: Stiri externe

Deşi în restul Europei, e privit cu răceală şi suspiciune, Vladimir Putin a fost primit luni, la Viena, cu onoruri militare. Este prima sa vizită în Occident, de aproape un an şi destinaţia n-a fost aleasă întâmplător.

Austria se numără printre puţinii sai aliaţi din UE şi a refuzat să expulzeze diplomaţi ruşi, din solidaritate cu Londra, după otrăvirea fostului spion rus in Marea Britanie. Vladimir Putin a fost primit de preşedinte la palatul Hofburg, apoi s-a întâlnit cu şeful Guvernului.

Preşedintele rus asupra ridicării sancţiunilor europene care vizează Rusia, relatează AFP.

Este, de asemenea, prima deplasare a liderului de la Kremlin într-o ţară din Uniunea Europeană, după vizita la Budapesta, în Ungaria, în august 2017.

"Sancţiunile şi toate restricţiile motivate politic, protecţionismul (...) nu sunt bune pentru a rezolva chestiuni politice", a declarat Vladimir Putin într-o conferinţă de presă, la finalul discuţiilor avute cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen.

"Dăunează tuturor, celor care le introduc şi celor pe care îi vizează", a subliniat preşedintele rus.

Această pledoarie a avut loc în ziua în care noul şef al guvernului italian, Giuseppe Conte, a afirmat, în discursul său de politică generală, că ţara sa este în favoarea "revizuirii" sancţiunilor impuse Rusiei.

Într-un interviu acordat înainte de a sosi la Viena, Putin a pozat în eurofil şi a spus că n-are niciun interes să dezbine Europa, fiindcă e cel mai mare partner economic al ţării sale. Europa importă din Rusia o treime din gazul pe care îl consumă, iar Austria a dat tonul: vizita lui Putin marchează 50 de ani de la inaugurarea exporturilor de gaz sovietic in această ţară.

Vladimir Putin a dezvăluit de ce nu vrea să se întâlnească cu Donald Trump
Kim Jong-un îl laudă pe Vladimir Putin că se opune „dominației” Statelor Unite
VIDEO PROTVPLUS.RO