Vladimir Putin: Lumea a intrat în deceniul „cel mai periculos” după Al Doilea Război Mondial
Lumea a intrat în deceniul său cel mai periculos şi imprevizibil după al Doilea Război Mondial, a estimat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că urmăreşte să-şi menţină dominaţia asupra planetei, relatează agenţiile AFP şi EFE.
''Suntem într-un moment istoric. Ne aflăm fără îndoială în faţa deceniului cel mai periculos, cel mai important, cel mai imprevizibil'' după 1945, a apreciat liderul de la Kremlin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova, potrivit Agerpres.
''Occidentul nu este în măsură să conducă lumea, dar încearcă asta cu disperare, şi majoritatea popoarelor lumii nu o vor accepta'', a continuat Putin, conform căruia omenirea se află acum într-o ''situaţie revoluţionară''.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit preşedintelui rus, ofensiva militară pe care a ordonat-o împotriva Ucrainei se înscrie în această ''schimbare tectonică a ordinii mondiale''.
De asemenea, el a prezentat această ofensivă drept o luptă pentru supravieţuirea Rusiei. ''Rusia nu sfidează Occidentul, Rusia doar îşi apără dreptul de a exista'', a susţinut Putin.
În acest nou rechizitoriu împotriva rivalilor săi geopolitici care susţin şi înarmează Ucraina pentru ca această ţară să facă faţă armatei ruse, liderul de la Kremlin a acuzat SUA şi statele occidentale în general că încearcă ''să distrugă, să şteargă (Rusia) de pe hartă'' printr-un joc geopolitic ''periculos, sângeros şi murdar''.
Dar, ''cel care seamănă vânt, culege furtună'', a avertizat el, susţinând că statele occidentale vor fi în final nevoite să discute ''în condiţii de egalitate'' cu Rusia şi cu restul lumii asupra ''unui viitor comun''. El a pledat în acest sens şi pentru reflectarea diversităţii lumii în structurile ONU, inclusiv în componenţa Consiliului de Securitate.