CNN il vede pe Vladimir Putin intre ciocan si nicovala. Oligarhii rusi ar face presiuni pentru a scapa si de alte sanctiuni

Ultima actualizare: 29-07-2014 07:08
Vladimir Putin

Amenintat cu sanctiuni ce risca sa afecteze economia rusa, dar hotarat sa recupereze influenta asupra Ucrainei, Vladimir Putin e intre ciocan si nicovala, cred analistii.

Pe plan international, multi nu se mai feresc sa-l arate cu degetul pe presedintele rus pentru intreaga situatie din estul Ucrainei - de la insurectia prorusa, pana la doborarea avionului malaezian.

Si, in ciuda pozitiei ferme pe care o afiseaza, unii analisti cred ca Vladimir Putin si apropiatii lui sunt cam speriati de turnura pe care au luat-o evenimentele.

In cele trei luni de insurectie prorusa, cel putin doua elicoptere si cinci avioane militare ucrainene au fost doborate in estul Ucrainei. Incidentele sunt puse fie pe seama rebelilor prorusi de pe teritoriul ucrainean, fie pe seama trupelor rusesti masate la frontiera. Nu e clar daca ordinele vin direct de la Kremlin, dar e greu de crezut ca Putin este luat prin surprindere de aceste vesti.

"El ar fi vrut sa controleze, macar neoficial, o mare parte din teritoriul Ucrainei, dar n-a reusit. Daca nu poate face asta, atunci vrea macar sa destabilizeze estul Ucrainei", crede John Herbst, fost ambasador american in Ucraina.

Insa, unii analisti cred ca Putin si cabinetul nu prea mai sunt stapani pe situatie. In timp ce serviciile de informatii americane sustin ca au dovezi ale implicarii Rusiei in doborarea avionului malaezian cu aproape 300 de oameni la bord, iar comunitatea internationala se pregateste de noi sanctiuni, Putin incearca sa arunce vina pe Ucraina si NATO.

"Nu cred ca este cuprins de panica, dar cu siguranta este intr-o pozitie dificila. Este supus unei presiuni imense, atat pe plan international, cat si national", spune Jill Dougherty, analist CNN.

Oligarhii rusi ar face presiuni asupra lui Putin sa evite noi sanctiuni, in timp ce nationalistii asteapta de la el o pozitie si mai dura in privinta Ucrainei. Fost spion si expert in judo, Putin stie cum sa isi mascheze emotiile. Dar nu toti cei din jurul lui pot face asta. Ingrijorarea a fost vizibila la o sedinta recenta a lui presedintelui rus cu sefii sigurantei nationale.

"Expertii cu care am discutat spun ca, probabil, consilierii lui Putin nu sunt cuprinsi inca de panica, dar sunt ingrijorati de presiunile internationale asupra armatei si economiei Rusiei. Asa cum spune un analist, acestora le lipseste gena "jucatorului", pe care Vladimir Putin o are", relateaza Brian Todd, corespondent CNN.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO