Vladimir Putin a aprobat planul pentru construirea unei baze rusesti in Belarus. Romania, printre tarile amenintate

Ultima actualizare: 23-09-2015 06:51
Vladimir Putin, discurs

Liderul de la Kremlin a anuntat duminica ca a acceptat propunerea Guvernului de a semna un acord cu Belarusul privind crearea unei baze aeriene rusesti pe teritoriul acestei tari.

Vladimir Putin le-a cerut sefilor armatei, dar si diplomatilor, de la Moscova, sa inceapa discutiile practice cu colegii lor de la Minsk privind aceasta baza, ce va fi construita langa Babruisk, in centrul republicii Belarus. Discutiile in acest sens dateaza de mai bine de un an, dar abia acum s-au concretizat. Reuters scrie ca nu mai exista niciun obstacol semnificativ in calea acestui proiect.

Neoficial, presa rusa considera ca planul este o replica la activarea centrelor de comanda ale NATO din estul si centrul Europei la inceputul lunii septembrie. Viitoarea baza aeriana a Rusiei este plasata chiar in mijlocul tarilor unde se afla aceste comandamente, dar si in imediata vecinatate a Ucrainei.

Mai multe detalii despre aceasta baza puteti citi aici

Mai multe detalii privind aceasta baza au fost oferite in octombrie 2014 de comandantul Fortelor Aeriene ale Federatiei Ruse. Acesta vorbea despre detasarea unei escadrile de Su-27 SM3, a caror raza de actiune fara realimenatare este de 1.500 de kilometri – ceea ce inseamna ca pot atinge tinte din toate tarile unde au fost instalate comandamente NATO, inclusiv Romania si Bulgaria.

Important este ce armanent va fi instalat pe aceste aparate de zbor. Destinate in mod normal misiunilor de vanatoare – ceea ce ar insemna ca nu reprezinta o amenintare pentru noi – aparatele Su-27 SM3 pot avea insa si alte utilizari. Potrivit site-ului Naviny din Belarus, „este posibil ca acestea sa fie dotate cu rachete destinate distrugerii sistemelor radar si celor de rachete” – asa cum este si cel de la Deveselu. De asemenea, pot lansa rachete subsonice 3M-54 Klub, destinate atat atacarii tintelor de la sol, cat si navelor inamice. Unul dintre opozantii regimului din Belarus, fostul colonel Mikola Statkevici, spune ca avioanele Su-27 trimise in tara sa ar putea fi dotate cu armament ofensiv si chiar cu focoase nucleare tactice.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO