Visul unui rus cu bani: sa transforme gheturile din Siberia in pasuni
Omul a pus pe picioare un parc de 160 de km patrati, in speranta ca va reusi sa recreeze un ecosistem disparut in urma cu 10.000 de ani. Are ambitii mari: crede ca repopularea Siberiei cu bizoni, cai si reni va incetini incalzirea globala.
Nordul Siberiei, deocamdata o intindere nesfarsita de gheturi si zapezi, va fi de nerecunoscut peste cativa ani. Cel putin asta spera Serghei Zimov, un cercetator rus care viseaza sa populeze locul cu milioane de mamifere rezistente la temperaturile scazute.
Experimentul sau ambitios este denumit parcul "Epoca de gheata". Misiunea animalelor este sa regenereze pasunile intinse disparute in urma cu 10.000 de ani. Deloc complicat pentru vietuitoarele care pot "sapa" dupa hrana chiar si sub un metru de zapada.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Caii salbatici si renii vor fi urmati in cativa ani de bizoni canadieni, cerbi, tigri si chiar leoparzi. Popularea tundrei mai are un efect important. Va ajuta la "izolarea" permafrostului, pamantul inghetat care acopera Siberia si tine zavorate miliarde de tone de metan.
In conditiile actuale, solul se topeste alarmant de repede si in acest fel, emana in atmosfera metan, un gaz de 23 de ori mai toxic decit bioxidul de carbon.
Oamenii de stiinta sustin ca radacinile plantelor sunt capabile sa stabilizeze temperatura solului, care va ramine rece si va zavori metanul sub gheturile Siberiei. Ar fi un pas inainte spre un mediu mai curat. Deocamdata parcul adaposteste doar 70 de animale.