VIN ROMANII, ep. 3. Naratorul emisiunii, despre cum se traia la groapa de gunoi: "Prietena mea asteapta de ieri sa faca dus"

Ultima actualizare: 07-03-2015 06:54

Al treilea episod al controversatului documentar britanic "Vin romanii!", difuzat de Channel 4, continua povestile alor nostri care ajung sa munceasca in Marea Britanie.

In prim-plan este naratorul serialului, Alex Fechete, care povesteste cum tiganii sunt discriminati chiar la ei in tara. Alex si familia lui au fost alungati din oras si mutati la groapa de gunoi a Clujului.

Al treilea episod al documentarului "Vin romanii!" incepe cu Revelionul in mahalaua de la groapa de gunoi a Clujului. Tiganii au fost alungati aici dupa ce autoritatile le-au distrus cocioabele din oras.

„- Cati oameni folosesc dusul asta?
- Doua sute si ceva.
- Cate dusuri?
- 4. Prietena mea asteapta de ieri sa faca dus."

"Am primit un teren de 20 de metri patrati si toate lucrurile mele au ramas afara si a nins, mai le-au furat, mai le-au distrus si hainele mi le-au furat”, spune Alex Fechete.

Scandalul a fost preluat la vremea respectiva si de presa internationala. Asa au ajuns britanicii sa filmeze aici si sa-l cunoasca pe Alex Fechete, cel care avea sa fie naratorul documentarului lor. Cu o engleza invatata de la televizor, Alex a fost de acord sa le prezinte britanicilor "oamenii lui" si viata pe care o duc la groapa de gunoi.

"Colaborarea cu Channel 4 a fost de vis. N-am vazut niciodata un studio in Romania si nu stiam oameni din TV. A fost extraordinar, si decorul si tot"

A acceptat si propunerea sa-si incerce norocul la munca in Anglia.

„Maine dimineata ne trezim la 4.30, le luam banii englezilor si plecam acasa!"

Ajuns in Regatul Unit, Alex a fost cazat intr-o casa cu alti romani veniti la munca. A dormit intr-o camera fara lumina si a inceput prin a strange fier vechi.

"Atat am facut cu fier vechi: 2 lire. Pot sa ma intorc acasa, sunt bogat!"

Alex a acceptat apoi sa lucreze fara plata, de proba, 4 zile intr-un atelier auto englezesc. Spre surpriza lui, munca i-a fost rasplatita cu 200 de lire.

"Alex, ai muncit la fel de mult ca oricine de aici. Asa ca ia 200 de lire. Multumesc!"

Dupa 2 saptamani Alex s-a hotarat sa se intoarca totusi in Romania, tara care l-a mutat la groapa de gunoi.

"Daca imi aduc familia aici, intorc spatele oamenilor mei. Cu un ochi rad, cu altul plang.. e incredibil!"

„Da-o-ncolo de viata buna! Da-i incolo de bani!"

Alex spera la o viata mai buna in Romania si s-a angajat la o asociatie care ii ajuta pe tigani.

„Ma tem pentru toti copii care cresc aici. asta vreau sa vada romanii, cum poti sa scoti un exemplu bun dintr-un loc ca acesta, e foarte greu, sunt foarte multi oameni care se implica in educatia lor"

Organizatiile Active Watch si Romano Butiq au trimis redactiei Channel 4 o scrisoare de felicitare pentru realizarea documentarului, in care apreciaza atentia pe care o acorda personajelor: "oameni extrem de amarati in cautarea disperata a unei solutii de supravietuire". Insa romanii care muncesc legal in Marea Britanie au protestat fata de modul in care Channel 4 a decis sa trateze problema imigratiei.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO