VIDEO. Pasageri răniți la bordul unui avion de linie iranian. Acuzații la adresa Israelului

Ultima actualizare: 24-07-2020 20:59

Iranul acuză Israelul de faptul că a încercat să intercepteze cu cel puţin două avioane de luptă, în spaţiul aerian al Siriei, un avion de linie iranian care asigura o legătură de la Teheran la Beirut, relatează AFP..

Pe de altă parte, Comandamentul american a anunţat că a fost vorba despre o ”inspecţie vizuală” efectuată de către unul dintre avioanele sale de vânătoare.

Televiziunea publică iraniană a difuzat joi o înregistrare video în care apar pasageri urlând, în timp ce un avion aparţinând companiei iraniene Mahan Air părea să încerce să scape de cel puţin două avioane de luptă.

”În timp ce avionul (iranian) era pe cer deasupra Siriei, avionul de luptă al regimului sionist s-a apropiat de avionul Mahan Airlines”, potrivit televiziunii publice, potrivit News.ro.

”În urma acestei acţiuni periculoase a avionului de vânătoare israelian, pilotul avionului comercial a redus rapid altitudinea de zbor, pentru a evita să intre în coliziune cu avionul de vânătoare israelian, rănind (astfel) mai mulţi pasageri de la bord”.

Centrul Comandamentului american a anunţat, la rândul său, într-un comunicat, joi seara, că această manevră era o ”inspecţie vizuală” efectuată de către un avion de tip F-15 american aflat într-o ”misiune aeriană de rutină”.

Inspecţia ”a avut loc cu scopul de a asigura securitatea personalului coaliţiei din garnizoana de la Tanf”, precizează comandamentul în comunicat.

 

”Odată ce pilotul F-15 a identificat avionul drept un avion de pasageri aparţinnd Mahan Air, avionul de tip F-15 s-a îndepărtat de aeronavă în deplină securitate”, precizează armata americană (US Army).

Armata mai precizează că această inspecţie a avut loc de la 1.000 de metri distanţă şi a fost efectuată ”conform normelor internaţionale”.

O sursă în domeniul securităţiilibaneze a declarat pentru AFP, la Beirut, că ”un avion iranian care a fost interceptat în spaţiul aerian sirian a aterizat pe aeroportul din Beirut”.

”Sunt patru răniţi uşor în rândul pasagerilor”, a precizat sursa citată.

Două avioane de vânătoare

 

Pe de altă parte, două avioane de vânătoare americane au trecut prin apropierea unui avion de linie iranian, în spaţiul aerian sirian, ceea ce l-a determinat pe pilot să schimbe rapid altitudinea, pentru a evita o coliziune şi rănind pasageri, scria joi presa oficială iraniană, relatează Reuters.

Agenţia iraniană de presă Irib a anunţat iniţial că doar un singur avion de vânătoare israelian s-a apropiat de aeronavă, după care a anunţat, citându-l pe pilotul avionului iranian de linie, că este vorba despre două avioane de vânătoare americane.

Acest incident este de natură să exacerbeze tensiunile între Teheran şi Washington, deja puternice după ce preşedintele american Donald Trump a retras în 2018 Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nucelar iranian şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni vizând Republica islamică.

Potrivit Irib, pilotul avionului de linie a intrat în contact cu piloţii avioanelor de vânătoare pentru a le cere să păstreze o distanţă de securitate, iar piloţii au anunţat atunci că sunt americani.

Aeronava comercială, care aparţine companiei Mahan Air, a decolat de la Teheran către Beirut şi a aterizat fără incidente în capitala libaneză, a declarat o sursă aeroportuară pentru Reuters.

Armata israeliană nu a comentat imediat incidentul.

Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters, sub ptotecţia anonimatului, că un avion de vânătoare de tip F-15 s-a aflat joi în câmpul vizual al unui avion de linie iranian, dar la o distanţă sigură. Unul dintre ei a precizat că incidentul a avut loc deasupra Siriei.

Ministerul iranian de Externe a anunţat pe site că o anchetă a fost deschisă cu privire la incident, iar un purtător de cuvânt al ministerului, Abbas Mousavi, a declarat că urmează să fie impuse măsuri juridice şi politice.

Israelul şi Statele Unite acuză de mult timp Mahan Air de faptul că transportă armament în Siria şi în alte părţi, destinat unor miliţii prorianiene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO