VIDEO. Iranul a prezentat două rachete balistice și de croazieră, produse local

Ultima actualizare: 20-08-2020 13:53

Iranul a prezentat o rachetă balistică de suprafaţă cu o rază de acţiune de 1.400 km şi o alta de croazieră, ambele produse local, a anunţat ministrul apărării iranian Amir Hatami joi într-un discurs televizat.

Astfel, Iranul a ignorat cererile Statelor Unite ca Teheranul să-şi oprească programul de rachete, informează Reuters.

"Racheta de suprafaţă, numită martir Qassem Soleimani, are o rază de acţiune de 1.400 km şi racheta de croazieră, numită martir Abu Mahdi, are o rază de peste 1.000 de kilometri", a declarat Hatami într-un discurs televizat.

Soleimani, şeful forţei de elită iraniene Quds, şi comandantul miliţiei irakiene Abu Mahdi al-Muhandis au fost ucişi în ianuarie într-o lovitură aeriană a Statelor Unite asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad.

Imagini cu rachetele au fost prezentate de televiziunea de stat, care a precizat că este vorba despre "cea mai nouă rachetă de croazieră iraniană care consolidează şi mai mult puterea de descurajare a Iranului".

"Rachetele şi în special rachetele de croazieră sunt foarte importante pentru noi (...). Faptul că am crescut raza de acţiune de la 300 la 1.000 în mai puţin de doi ani este o mare realizare", a declarat la rândul său preşedintele iranian Hassan Rouhani.

"Programele noastre militare şi antirachetă sunt defensive", a precizat el.

Anunţul intervine în timp ce Washingtonul insistă pentru extinderea unui embargou asupra armelor impus de ONU împotriva Iranului, care urmează să expire în octombrie în virtutea acordului nuclear din 2015 dintre Teheran şi puterile mondiale.

Tensiunile au fost puternice între Teheran şi Washington din 2018, când preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din acord şi a reimpus sancţiuni Iranului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO