CNN: Orasul cu cea mai dezvoltata piata financiara din lume isi "sufoca" o traditie de mii de ani
In Hong Kong una dintre cele mai mari probleme ale populatiei o reprezinta spatiul destinat ingroparii persoanelor decedate, care este extrem de limitat. Din acest motiv, au inflorit afacerile funerare, aflate la limita legalitatii.
"Yu Ying Ho sta asezat pe podea in magazinul sau de pompe funebre, inconjurat de orice v-ati putea imagina in materie de afaceri funerare. Langa el se afla telefoane mobile construite din hartie, farfurii si chiar iPad - toate urmand sa fie ingropate alaturi de decedat. Acest ritual este o combinatie intre traditia confuciana si cea taoista, avand drept scop usurarea trecerii spiritului in lumea celor morti" - scriu cei de la CNN.
Intre timp, in lumea celor vii, adunarea proviziilor pentru ramasitele celor decedati este una dintre cele mai mari probleme ale Hong Kong-ului. Cresterea preturilor la imobiliare, a locurilor de veci in cimitire si spatiul limitat pentru crematorii a dat nastere unei piete gri in afacerile cu ramasite umane - de cele mai multe ori in mijlocul cartierelor rezidentiale si, uneori, de o legalitate indoielnica.
"Guvernul poarta o mare responsabilitate in aceasta problema", mai spune el, in timp ce lipeste o masca mortuara pentru un costum destinat Dansului Leului. "Nu este capabil sa furnizeze spatiu suficient pentru ramasitele umane, asa ca de ce se mai plange de activitatea privatilor care nu fac altceva decat sa acopere o cerere a pietei? Ce ar trebui sa faca oamenii, sa puna cenusa in mijlocul strazilor?" - mai intreaba el, teroric.
In septembrie 2011, Guvernul a dat publicitatii o "lista a rusinii" cu 57 de operatori comerciali, care isi desfasoara activitatea la limita legalitatii. Conform autoritatilor din Hong Kong, 42.200 de persoane au murit in 2011 - o medie care va creste in urmatoarea decada, odata cu imbatranirea populatiei. Ce se poate face cu ramasitele umane ale acestora .. ramane o problema aflata la intersectia dintre cultura chineza, afaceri si lispa de spatiu din Hong Kong.
Obiceiul care dateaza din mosi-stramosi determina de cele mai multe ori familiile sa caute un loc unde sa depuna cenusa decedatului, iar acest lucru poate costa chiar si 25.700$ intr-un loc privat, in functie de locatie si de marimea nisei. Cat priveste imprastierea cenusei, aceasta nu este o alternativa viabila - reprezentand doar 5% din activitatea crematoriilor in fiecare an.
Guvernul a invitat populatia sa dezbata variante precum construirea unor cimitire pe o insula din afara Hong Kong-ului si chiar a cochetat cu ideea de a importa tehnologie japoneza pentru o instalatie mecanizata. In aceste complexe, familiile ar urma sa foloseasca un card inteligent care va actiona un lift destinat transportului cenusei umane dintr-una din cele 10 arii special construite.