CNN: Orasul cu cea mai dezvoltata piata financiara din lume isi "sufoca" o traditie de mii de ani

Pompe funebre in Hong Kong

In Hong Kong una dintre cele mai mari probleme ale populatiei o reprezinta spatiul destinat ingroparii persoanelor decedate, care este extrem de limitat. Din acest motiv, au inflorit afacerile funerare, aflate la limita legalitatii.

"Yu Ying Ho sta asezat pe podea in magazinul sau de pompe funebre, inconjurat de orice v-ati putea imagina in materie de afaceri funerare. Langa el se afla telefoane mobile construite din hartie, farfurii si chiar iPad - toate urmand sa fie ingropate alaturi de decedat. Acest ritual este o combinatie intre traditia confuciana si cea taoista, avand drept scop usurarea trecerii spiritului in lumea celor morti" - scriu cei de la CNN.

Intre timp, in lumea celor vii, adunarea proviziilor pentru ramasitele celor decedati este una dintre cele mai mari probleme ale Hong Kong-ului. Cresterea preturilor la imobiliare, a locurilor de veci in cimitire si spatiul limitat pentru crematorii a dat nastere unei piete gri in afacerile cu ramasite umane - de cele mai multe ori in mijlocul cartierelor rezidentiale si, uneori, de o legalitate indoielnica.

"Nu ii invinovatesc pe acesti operatori comerciali. Omenirea va continua sa moara intotdeauna, iar cenusa oamenilor trebuie sa fie depusa undeva" spune Yu, in mijlocul magazinului sau din Hong Kong.

"Guvernul poarta o mare responsabilitate in aceasta problema", mai spune el, in timp ce lipeste o masca mortuara pentru un costum destinat Dansului Leului. "Nu este capabil sa furnizeze spatiu suficient pentru ramasitele umane, asa ca de ce se mai plange de activitatea privatilor care nu fac altceva decat sa acopere o cerere a pietei? Ce ar trebui sa faca oamenii, sa puna cenusa in mijlocul strazilor?" - mai intreaba el, teroric.

Citește și
imobil bantuit
Apartamentele "bantuite" dau batai de cap chinezilor. Ce se intampla cu imobilele de pe lista neagra
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

In septembrie 2011, Guvernul a dat publicitatii o "lista a rusinii" cu 57 de operatori comerciali, care isi desfasoara activitatea la limita legalitatii. Conform autoritatilor din Hong Kong, 42.200 de persoane au murit in 2011 - o medie care va creste in urmatoarea decada, odata cu imbatranirea populatiei. Ce se poate face cu ramasitele umane ale acestora .. ramane o problema aflata la intersectia dintre cultura chineza, afaceri si lispa de spatiu din Hong Kong.

Traditia chineza a culturii funeraliilor devine tot mai greu de respectat intr-o metropola cu 7 milioane de oameni, unde doar 8 % din spatiu poate fi folosit. Potrivit datelor oficiale, inmormantarea - care este o traditie foarte veche chineza - poate fi intarziata si cu 56 de luni pana se elibereaza un loc in cimitirele publice.

Obiceiul care dateaza din mosi-stramosi determina de cele mai multe ori familiile sa caute un loc unde sa depuna cenusa decedatului, iar acest lucru poate costa chiar si 25.700$ intr-un loc privat, in functie de locatie si de marimea nisei. Cat priveste imprastierea cenusei, aceasta nu este o alternativa viabila - reprezentand doar 5% din activitatea crematoriilor in fiecare an.

Guvernul a invitat populatia sa dezbata variante precum construirea unor cimitire pe o insula din afara Hong Kong-ului si chiar a cochetat cu ideea de a importa tehnologie japoneza pentru o instalatie mecanizata. In aceste complexe, familiile ar urma sa foloseasca un card inteligent care va actiona un lift destinat transportului cenusei umane dintr-una din cele 10 arii special construite.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Criza economica ii determina pe occidentali sa migreze in China.Scolile internationale, insuficiente
Criza economica ii determina pe occidentali sa migreze in China.Scolile internationale, insuficiente

De cand cu criza, o multime de occidentali au migrat spre China, unde au gasit slujbe mai sigure si mai bine platite. La Hong Kong, de exemplu, s-au mutat atat de multi straini, incat scolile internationale nu mai sunt de ajuns pentru copiii lor.

Apartamentele
Apartamentele "bantuite" dau batai de cap chinezilor. Ce se intampla cu imobilele de pe lista neagra

Apartament cu vedere incredibila, trei camere si o baie imensa din care au disparut urmele unei crime recente. Un asa apartament "bantuit" poate sta mult si bine fara proprietar in Hong Kong.

Asia, noul taram al fagaduintei. Povestea unor averi de miliarde de dolari. FOTO
Asia, noul taram al fagaduintei. Povestea unor averi de miliarde de dolari. FOTO

Au facut miliarde de dolari din comert, turism, constructii sau retail. Intreprinzatori din Taiwan, Indonezia, Hong Kong sau Brazilia au ales sa investeasca in afaceri care s-au dovedit a fi extrem de profitabile pe meleagurile asiatice.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.