Ceremonia de numire a Codruței Kovesi în funcția de procuror șef-european. VIDEO

23-10-2019 21:32

Decizia privind numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european a fost semnată miercuri în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Strasbourg.

Preşedintele Parlamentului European David Sassoli şi ministrul finlandez al Afacerilor Europene, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, au semnat decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi, care devine astfel primul procuror-şef european.

De asemenea, cei doi oficiali au mai semnat directivele privind avertizorii de integritate, reglementarea indicaţiilor geografice şi referitoare la siguranţa infrastructurii rutiere, informează News.ro.

Kovesi, confirmată în funcție de Parlamentul European

 

Parlamentul European a confirmat numirea lui Kovesi în funcţie în 16 octombrie, după ce, în 14 octombrie, şi Consiliul UE a făcut acelaşi lucru. La sfârşitul lui septembrie, cele două instituţii au ajuns la un acord pe tema numirii procurorului - şef european

”Prioritatea Consiliullui este ca Parchetul European să fie funcţional până în noiembrie 2020. În acest sens, numirea procurorului şef european devine urgentă. Dna Kövesi, ca prima ocupantă a acestui post, va avea sarcina de a crea EPPO de la zero. Misiunea pe parcursul celor şapte ani de mandat va consta în special în construirea structurii administrative şi operaţionale a biroului şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Consiliul va continua să monitorizeze înfiinţarea biroului pentru a ne asigura că avem un EPPO eficient, care va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei şi corupţiei vizând banii UE”, a declarat atunci Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiţiei, din partea preşedinţiei finlandeze a Consiliului.


VIDEO PROTVPLUS.RO