Viata secreta a mireselor-copil. La 5 ani, fortate sa se marite cu barbati ce le-ar putea fi tati

Casatorii in Orientul Mijlociu

Bantuite de amintiri deloc placute. Asa arata aceste fetite a caror copilarie le-a fost luata cu forta. Ar trebuie sa se joace, sa invete si sa se bucure de anii inocentei. Insa au fost fortate sa devina femei inainte de a ajunge la pubertate.

Fetite, unele chiar si de 5 ani, sunt casatorite fortat de parinti. Intre 10 si 12 milioane de copile din tarile aflate in curs de dezvoltarea trec anual prin acest cosmar.

Forbes: A inceput Primul Razboi Mondial pe Internet. Sfarsitul lumii vine de revelion

In India, fetele sunt de obicei maritate cu baieti cu patru sau cinci ani mai in varsta decat ele. In Yemen, Afganistan, Etiopia si alte tari unde rata casatoriilor infantile este ridicata, sotii pot fi barbati tineri, vaduvi de varsta mijlocie sau hoti care le rapesc pe fete, le violeaza si apoi le revendica ca sotii. Unele dintre aceste casatorii sunt simple afaceri din care familiile ce se unesc au de castigat ceva sau sunt aranjate pentru a rezolva conflicte familiale.

Casatoriile infantile aranjate sunt impotriva legii. Insa opinia publica le accepta si prefera, considerand ca este mai bine ca o fata sa creasca intr-o casnicie, decat sa isi piarda virginitatea cu un barbat care nu-i va deveni sot.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Ceremoniile de casatorie sunt de obicei tinute in mijlocul noptii. De frica autoritatilor, tot satul pastreaza secretul.

Intr-un proiect pentru varianta in engleza a revistei National Geographic, jurnalista Cynthia Gorney si fotografa Stephenie Sinclair au calatorit in Yemen si Rajasthan, India, pentru a investiga socantul obicei.

In India, fetele nu se pot casatori legal inainte de varsta de 18 ani. Insa aici sunt fortate sa se maritate chiar si fetele de 5 ani. Numele lor nu este insa trecut pe invitatii.

De exemplu, in Rajasthan, o fetita de 5 ani a adormit inaintea ceremoniei. Unchiul ei a luat-o de o mana si a dus-o spre viitorul sot, un baiat de 10 ani. Chiar daca miresele-copil raman de obicei cu familia pana cand cresc, acest lucru nu se intampla intotdeauna.

Acum trei ani, cazul lui Nujood Ali a ajuns in atentia opiniei publice mondiale. Fata de 10 ani din Yemen a reusit sa evadeze din casa sotului ei, un barbat de 30 de ani care o batea, si a fugit la un tribunal unde a cerut desfacerea casatoriei. A devenit imaginea fetelor aflate in situatia ei in intreaga lume si este subiectul unei carti traduse in 30 de limbi – “I am Nujood, Age 10 and Divorced” (n.r. “Ma numesc Nujood, am 10 ani si sunt divortata”). Acum este alaturi de familie din nou si s-a intors la scoala

Insa nu toate fetele reusesc sa scape la fel de usor ca ea. Putine dintre copilele obligate sa se casatoreasca de tinere au o sansa la educatie. Insa consecintele unei astfel de casatorii pot fi mult mai grave. Copilele sunt violate si maltratate. Isi pierd orice speranta intr-o viata mai buna. Devin mame la varste fragede. Sunt prea speriate ca sa isi paraseasca caminul conjugal, pentru ca sunt amenintate cu moartea.

Intr-un alt caz, de aceasta data in Yemen, jurnalistii National Geographic au descoperit ca Ayesha, o fata de 10 ani, a fost obligata sa se casatoreasca cu un barbat de 50. Reporterii au aflat de la sora ei Fatima ca “micuta Ayesha a inceput sa tipe atunci cand l-a vazut pe barbatul care i-a devenit sot”.

Cineva a alertat politia, insa tatal fetei de 10 ani i-a ordonat sa-si puna tocuri, pentru a parea mai inalta si sa-si acopere fata cu val. Apoi a amenintat ca, daca va fi trimis la inchisoare, isi va omori fata la eliberare. Autoritatile s-au retras, iar acum Ayesha traieste alaturi de sotul ei intr-un sat aflat la doua ore distanta de locuinta parintilor.

“Are telefon mobil. Ma suna in fiecare zi si plange”, a dezvaluit Fatima.

Si consecintele medicale sunt extreme si, in unele cazuri, chiar fatale.

Un doctor din Sanaa, capitala Yemenului, a explicat care sunt consecintele casatoriilor infantile. Potrivit acestuia, fetele care sunt fortate sa intretina relatii rexuale la varste fragede si dau nastere inainte ca organismul lor sa ajunga la maturitate pot suferi rupturi ale peretilor vaginali si fracturi interne – fistule – care pot duce la incontinenta (n.r. eliminare involuntara a urinei sau a materiilor fecale).

Fetele sunt de obicei prea tinere ca sa inteleaga conceptul de reproducere.

“Asistentele incep prin a intreba: ‘Stii ce ti se intampla? Intelegi ca acesta este un copil care creste in interiorul tau?’”, a declarat doctorul.

Putine dintre mamele-copil stiu cum sa-si ingrijeasca pruncii. Ratele de morlitate infantila sunt mari.

Membrii organizatiilor care lupta pentru prevenirea casatoriilor ilegale si imbunatatirea stilului de viata al femeilor stiu ca este mai mult decat complicat sa le salvezi pe fete.

“Daca luam o fata din comunitatea in care a crescut si o izolam, ce viata ar avea? Nu vrem sa incurajam fetele sa fuga. Nu schimbi normele sociale luptand impotriva lor, umilind oamenii si spunand ca sunt inapoiati. Am observant ca o intreaga comunitate poate sa aleaga sa se schimbe. Acest lucru te inspira”, a declarat Molly Melching, fondatoarea organizatiei Tostan, cu sediul in Senegal.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Sclave sexuale la 13 ani! O lesbiana a spalat creierul a trei adolescente
Sclave sexuale la 13 ani! O lesbiana a spalat creierul a trei adolescente

O lesbiana din Anglia a pacalit trei fete sa intretina relatii sexuale. Le-a ademenit cu bautura si droguri! In plus, a pretins ca este cu 11 ani mai tanara.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.