Vești bune din Africa de Sud. Numărul de infectări cu Omicron este deja în scădere, la o lună de la identificarea variantei
Pe toate continentele tulpina „Omicron” se răspândește cu o viteză nemaivăzută.
Totuși, din Africa de Sud vin și vești bune. Acolo, la o lună de la identificarea acestei variante, numărul de infectări este deja în scădere. Mai important, numărul celor care au făcut forme grave de boală ori au murit din cauza tulpinii „Omicron este de două, respectiv trei ori mai mic în comparație cu valul „Delta”.
Israelul va fi prima țară care administreaza doza a patra a serului anti-COVID, după ce experţii au recomandat acest rapel pentru cei trecuti de 60 de ani şi pentru cadrele medicale. Numărul de infectări a sărit brusc în Israel cu 30%, până la 1.300 de cazuri noi pe zi, cel mai mare nivel din ultimele două luni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Elliot Gotkine, corespondent CNN la Tel Aviv: ”Premierul Naftali Bennett a salutat decizia, spunând că este o veste minunată. "Nu mai pierdeţi timpul, mergeţi şi vaccinaţi-vă", a mai spus el. "
Marți, Israelul a înregistrat primul deces asociat variantei Omicron. Este vorba de un bărbat care nu primise doza a treia și avea probleme cronice de sănătate.
Între timp, în Marea Britanie, unde tulpina Omicron este dominantă încă de săptămâna trecută, din sutele de mii de cazuri, doar 130 de persoane au fost internate, iar numărul deceselor provocate de Omicron a ajuns la 14.
Experții se tem totuși că, dată fiind explozia de cazuri, spitalele vor fi copleșite, mai ales dacă se îmbolnăvesc și numeroase cadre medicale.
Un grafic dat publicității de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite arată că tulpina Omicron s-a răspândit într-un ritm amețitor. Dacă pe 4 decembrie, Omicron provoca 0,7 dintre infectări, după exact 14 zile, ajunsese responsabilă de 73% din cazurile noi.
Joe Biden, preşedintele SUA: ”Știu că v-ați săturat, dar nu mai suntem în martie 2020. Acum, 200 de milioane de americani sunt vaccinați cu două doze.”
Totuși, doar 20% dintre americani au primit și doza a treia.
Joe Biden, preşedintele SUA: "Toate persoanele vulnerabile s-au vaccinat cu doza "booster". Şi eu m-am vaccinat cu doza "booster" imediat ce a fost disponibilă. Și chiar zilele trecute, fostul președinte Trump a anunțat că şi el s-a vaccinat cu doza a treia. Este, poate, unul dintre puținele lucruri asupra cărora suntem de acord. Oamenii vaccinați cu cele trei doze sunt mai bine protejați în faţa bolii. "
Din Africa de Sud, unde a fost identificată inițial tulpina Omicron, vin însă vești foarte încurajatoare. Deja numărul de infectări este în scadere în provincia Gauteng, primul epicentru al acestui val.
Mai mult decat atât, potrivit Institutului Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud, numărul de spitalizări si de decese provocate de Omicron este mult sub cele înregistrate în valurile anterioare ale pandemiei. De asemenea, 87% dintre decesele raportate în Africa de Sud între 7 noiembrie și 18 decembrie au fost în rândul persoanelor nevaccinate sau fără schema completă de vaccin.