Veste teribilă pentru Ucraina. Când va primi Kievul, „în cel mai bun caz”, avioanele de luptă F-16
Va dura "câteva luni, în cel mai bun caz" pentru ca avioanele de luptă F-16 să ajungă în Ucraina, a declarat luni secretarul Forţelor Aeriene, Frank Kendall, potrivit CNN.
Administraţia a oferit puţine detalii despre planul de dotare a Forţelor Aeriene ucrainene cu avioanele de fabricaţie americană sau cu alte aeronave de generaţia a patra, după ce preşedintele Joe Biden a anunţat vineri că SUA va sprijini un efort comun de antrenament, cum ar fi cine va furniza avioanele sau unde va avea loc acesta. Personalul american va participa la pregătire alături de aliaţi şi parteneri din Europa.
"A fost în lucru şi, în mod evident, a existat un interes din partea Ucrainei de a obţine acest tip de capacitate", a declarat Kendall reporterilor de la Defense Writers Group. El a spus că există "o mulţime de posibilităţi deschise, inclusiv partenerii noştri".
Kendall a spus că va dura cel puţin "câteva luni" până când Ucraina va avea capacitatea de a opera F-16 şi că trebuie puse la punct o serie de detalii înainte ca forţele aeriene ucrainene să poată zbura cu avioane occidentale în număr mare.
Avioanele de luptă pentru Ucraina nu sunt o prioritate pentru SUA
"Nu vom reuşi sub nicio formă să aducem F-16 sau un alt avion de luptă occidental în număr semnificativ în mâinile Forţelor Aeriene ucrainene în ceva mai puţin de cel puţin câteva luni", a declarat Kendall.
Dar este totuşi un termen relativ rapid, deoarece în mod normal este nevoie de mai mult de doi ani pentru a antrena un nou pilot american pe aceste avioane, potrivit unui oficial al Forţelor Aeriene. Chiar şi un curs de reîmprospătare pentru un pilot de F-16 care s-a îndepărtat de la zborul avionului pentru o perioadă poate dura până la cinci luni.
În mod public, SUA au susţinut timp de luni de zile că avioanele de vânătoare nu se află în fruntea listei de priorităţi şi că ar epuiza rapid fondurile disponibile pentru ajutorul acordat Ucrainei în locul unor arme mai importante, precum tancurile Abrams şi rachetele Patriot. Kendall a descris ceea ce părea a fi o schimbare bruscă de direcţie pentru administraţia Biden ca fiind o decizie că este momentul potrivit pentru a începe să pregătească armata Ucrainei pentru viitor.
"Ucraina va rămâne o naţiune independentă. Va avea nevoie de o suită completă de capacităţi militare pentru cerinţele sale şi, prin urmare, este timpul să începem să ne gândim pe termen mai lung la cum ar putea arăta această armată şi ce va include", a declarat Kendall, potrivit News.ro.