Verigheta unui pilot mort in Al Doilea Razboi Mondial a ajuns la familie, dupa 70 de ani. Unde a fost gasita
Verigheta unui pilot britanic, cazut in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a ajuns, la distanta de sapte decenii, in posesia familiei lui.
Sergentul s-a prabusit cu bombardierul in Albania, iar verigheta a fost gasita de un albanez ce apoi a lasat-o mostenire fiului sau. I-a cerut acestuia sa gaseasca familia soldatului mort si sa inapoieze inelul.
Desi parea o misiune soldata esecului, barbatul a reusit sa dea de sora pilotului britanic, careia i-a inmanat pretioasa amintire.
Britanica Dorothy Webster a privit incantata si plina de emotie cum albanezul Xhemil Cala ii pune pe deget verigheta fratelui ei, sergentul John Thompson, mort pe 29 octombrie 1944, cand bombardierul pe care il pilota a fost doborat deasupra Albaniei. Dorothy a primit si o cutie cu resturi ale aeronavei, dar si fragmente din solul unde aceasta s-a prabusit.
Dorothy Webster, sora pilotului mort: "Au trecut 70 de ani. Nu-mi vine sa cred ca suntem aici.Tatal meu ar fi fost incatat sa primeasca aceste lucruri. Este pacat ca nu e aici si restul familiei mele."
Dintr-o familie cu 11 copii, doar Dorothy, in varsta de 92 de ani, si alte doua surori mai sunt in viata. Ea este singura ce a primit permisiunea medicului pentru a merge la Tirana, in capitala Albaniei, pentru a primi inelul din mana albanezului ce a mostenit bijuteria. Tatal lui a gasit verigheta inscriptionata, in 1960, in timpul unei excursii pe munte. Pana la cadearea comunismului, a tinut inelul ascuns, iar dupa aceea a tot amanat sa il predea autoritatilor. Inainte sa moara, l-a lasat fiului sau, care a primit misiunea de a-l inapoia proprietarilor de drept.
Xhemil Cala: "In sfarsit, mi-am gasit linistea. Am indeplinit dorinta exprimata de tatal meu in testament."
Cautarile au durat trei luni. Albanezul a cerut ajutorul ambasadelor Statelor Unite si Marii Britanii, cele doua tari care au ajutata la eliberarea Albaniei de nazisti. Au reusit in cele din urma sa afle despre ce pilot era vorba gratie initialelor J si J de pe inel, prima litera din prenumele britanicului si din cel al sotiei lui. Inelul va ramane in familia pilotului, iar resturile aeronavei vor fi expuse intr-un muzeu.
Allen Webster, nepotul pilotului mort: "Acum stim unde este John. Acolo, in munti."
Sursa: Pro TV
Etichete: inel, decese, verighete, al doilea razboi mondial, albania,
Dată publicare:
10-03-2015 08:22