Venetia se "indulceste". Preparatele specifice pe care le pot savura turistii doar in timpul carnavalului

02-02-2016 07:31

Carnavalul de la Venetia nu inseamna doar masti elaborate, baluri, parade si plimbari cu gondola. Patiseriile si cafenelele sunt pline de turisti si localnici, dornici sa guste deserturile pregatite numai in aceasta perioada a anului.

Dintre cele mai cautate dulciuri, se remarca faimoasele fritelle, niste gogosi umplute cu crema si stafide.

Turistii care vor sa se indulceasca inainte de multitudinea de parade si baluri pot face un popas in una dintre numeroasele patiserii din Laguna. Gasesc acolo dulciuri traditionale pregatite doar in perioada carnavalului. Patiseria Rosa Salva, una dintre cele mai vechi din Venetia, abia face fata cererii. Acolo, sunt pregatite de zor mii de bucati de galani.

"Galani se fac dintr-un aluat foarte subtire, intins cat mai mult posibil. In trecut erau prajiti in untura, dar acum folosim ulei. Unii le coc, pentru a le face pe plac clientilor care cauta optiuni cat mai sanatoase.” a explicat Antonio Salva, proprietarul patiseriei Rosa Salva.

Mult mai populare sunt insa fritelle - un fel de gogosi umplute cu crema si stafide, prajite pana prind o culoare aurie, si apoi lasate la scurs.

"Pentru fritelle folosim faina, sare, zahar, oua, drojdie, seminte de pin, stafide si esente." a spus Ugo Siface, patiser-sef la Rosa Salva.

Este o reteta cu o istorie lunga.

"Dateaza de la inceputul secolului al 14-lea si in scurt timp a ajuns sa fie identificata drept desertul prin excelenta al Republicii Venetiene." a adaugat Antonio Salva.

Localnicii abia asteapta carnavalul pentru a se bucura de aceste bunatati.

"Nu exista carnaval fara fritelle. Nu exista venetian care sa nu manance acest desert in perioada carnavalului." a declarat un turist.

Specifice carnavalului sunt si delicioasele bigne - prajituri cu crema, care seamana cu eclerul sau castagnolele - gogosi mici cu interiorul moale. Cei care vor sa le testeze pe toate trebuie sa stie ca mai au ragaz pana in 9 februarie, cand petrecerea se incheie si incepe lungul post dinaintea Pastelui.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO