Valul al doilea al pandemiei lovește Europa. Țara în care numărul infectărilor a crescut de peste 150 de ori
"Trebuie să acţionăm pentru a salva vieţi", a pledat Boris Johnson în Parlamentul de la Londra, care trebuie să avizeze noi restricții menite să controleze pandemia.
Agravarea crizei amenință să copleșească sistemele medicale ale multor țări europene, mai cu seamă în Europa Centrală și de Est, unde inițial au fost mult mai puține infectări decât în Vest.
O vară mai relaxată combinată cu redeschiderea școlilor, dar și unele mesaje contradictorii din partea politicienilor, toate au contribuit la declanșarea unei creșteri uriașe a infectărilor în Europa Centrală și de Est.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Lider nedorit este Republica Cehă. În timpul verii, țara avea în jur de 200 de cazuri pe zi, dar a început să crească în septembrie, ajungând pe 9 octombrie la 8.618.
Guvernul de la Praga tocmai a înăsprit restricțiile, iar țara este în stare de urgență.
Toate restaurantele şi cluburile vor fi închise. La fel și cinematografele, grădinile zoologice, sălile de fitness şi muzeele.
În plus, şcolile își sistează activitatea cel puţin până pe 2 noiembrie.
Andrej Babis, premierul Cehiei: ”Decizia a fost dificilă, dar cred că avem o viziune clară despre cum ne putem întoarce la normalitate. Avem experiență, avem planuri clare, dar prioritatea este să ajutăm spitalele să facă față situației”.
Restul Europei Centrale se află pe o traiectorie paralelă. Slovacia are de 10 ori mai multe cazuri zilnice decât la sfârșitul verii, iar Ungaria a trecut de la doar 9 cazuri noi pe 2 august, la 1.374 - pe 10 octombrie.
Dr. Mike Ryan, OMS: ”Să nu tragem vreo concluzie din actuala deconectare dintre numărul în creștere de cazuri și numărul deceselor. S-ar putea reconecta rapid și într-un fel catastrofal dacă nu suntem foarte, foarte grijulii”.
În altă ordine de idei, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a prezentat luni seară un nou sistem de restricţii anti-epidemice destinat Angliei, cu trei niveluri de alertă.
Boris Johnson: ”Vă veți putea tasta codul poștal pe site-ul guvernului și veți afla ce restricții vi se aplică. Cea mai mare parte a țării va fi pe "alertă medie". Majoritatea zonelor unde s-au luat măsuri punctuale vor fi pe "alertă ridicată". De miercuri, Liverpool și împrejurimile vor trece la nivelul "alertă foarte ridicată".
Boris Johnson: ”Pe lângă puburi și baruri, am convenit cu primarul din Liverpool ca și sălile de sport, centrele de relaxare, agențiile de pariuri, sălile de jocuri și cazinourile se vor închide”.
Trump: ”Vă pup de nu vă vedeți!”
Peste Ocean, cifrele sunt în creștere în peste 30 de state americane, iar experții avertizează că numărul deceselor riscă să ajungă la 400.000 până în februarie.
Dr. Paul Offitt, Spitalul de Copii din Philadelphia: ”Dacă 95% dintre americani ar purta măști, asta ar preveni 80.000 de decese în următoarele 2 luni”.
Dr. Thomas Frieden, fost director Centrul de Control al Bolilor: ”Când ignorăm, minimalizăm ori subestimăm virusul, o facem pe socoteala noastră”.
Între timp, Donald Trump s-a întors în campania electorală, medicul lui anunțând că testele președintelui au fost negative mai multe zile la rând.
Donald Trump: ”Mi se spune că acum sunt imun. Mă simt așa de puternic să știu că pot să mă plimb printre voi, să pup pe toată lumea. Vă pup de nu vă vedeți!”.
Donald Trump: ”Dacă veți vota pentru mine, prosperitatea ne va copleși. Ne vom recăpăta cu toții viețile normale. (Biden) vrea să vă închidă, să înghețe tot”.