Val de rapiri in zone turistice din Filipine. Ambasada SUA din Manila a emis un avertisment de calatorie

Ultima actualizare: 07-11-2016 07:13
filipine

Ambasada SUA din Manila a emis un avertisment in legatura cu riscul de rapiri in insulele turistice din centrul Filipinelor de catre "grupari teroriste".

Avertismentul survine valului de rapiri comis in sudul Filipinelor de gruparea islamista Abu Sayyaf, care a decapitat doi ostatici canadieni in ultima perioada, relateaza AFP, prelut de Agerpres.

Intr-o atentionare de calatorie data publicitatii joi, Ambasada SUA din Manila le-a cerut americanilor sa evite sa se deplaseze in sudul insulei Cebu, unde se afla destinatiile cele mai vizitate din arhipelag, cu plaje paradisiace, locuri de scufundari spectaculoase si de observare a balenelor.

"Ambasada SUA avertizeaza cetatenii americani ca grupari teroriste intentioneaza sa comita rapiri in zonele frecventate de catre straini in partea de sud a insulei Cebu", mentioneaza mesajul.

In text sunt nominalizate trei destinatii - Dalaguete si Santander din Cebu, precum si insula vecina Sumilon. Acestea sunt situate la mica distanta de insula Bohol si portul Dumaguete, de asemenea populare printre turisti.

Ambasada nu a precizat cine ar putea comite aceste rapiri, dar in sudul Filipinelor sunt active diverse grupari, intre care Abu Sayyaf, care au depus juramant de credinta jihadistilor din Statul Islamic (SI).

Abu Sayyaf a fost fondata la inceputul anilor 1990, cu fonduri de la reteaua Al-Qaida, si de atunci a obtinut milioane de dolari din rascumparari.

Gruparea, care isi are baza la aproximativ 500 de kilometri sud-vest de Cebu, comite cele mai multe rapiri in regiunile de coasta apropiate de ascunzatorile sale din insulele sudice Jolo si Basilan.

Doi canadieni au fost rapiti anul trecut - in acelasi timp cu un norvegian si o filipineza - in Samal, insula turistica la aproximativ 50 de km est de Jolo. Luna trecuta, capitanul unui vas sud-coreean a fost rapit in largul marii.

Abu Sayyaf este considerata responsabil de rapirea a zeci de marinari din Indonezia si Malaezia.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO