Val de proteste la BBC. Postul a difuzat imagini cu sinuciderea asistata a unui pacient
Fostii colegi ai multi-milionarului din domeniul hotelier Peter Smedley, care a fost de acord ca ultimele clipe din viata sa-i fie transmise de BBC2, intr-o actiune de sinucidere asistata, sunt indignati de initiativa postului de a difuza imaginile.
Patru dintre acestia acuza conducerea BBC de promovarea unei „campanii orchestrate” in scopul schimbarii legii sinuciderilor asistate. Acestia i-au scris directorului general Mark Thomson si presedintelui trustului, lordul Patten. Cei patru au descris imaginile difuzate luni de televiziunea britanica in cadrul show-ului „Terry Pratchett: Choosing to Die” ca „rusinoase” si „dizgratioase”.
Colegilor lui Peter Smedley li s-au alaturat ONG-uri, politicieni si grupuri religioase, care au acuzat postul ca este „partinitor” si ca face „propaganda” pentru eutanasie.
Pe langa acestia, 900 de telespectatori au scris BBC si s-au plans in legatura cu scenele difuzate in documentar, in timp ce numai 82 au laudat initiativa trustului.
Gazda documentarului transmis de BBC2 a fost Sir Terry Pratchett, scriitor, bolnav de Alzheimer, care este cunoscut in Marea Britanie datorita campaniilor pentru legalizarea sinuciderilor asistate in Regat.
Domnul Peter, scriu jurnalistii de la The Telegraph, a fost urmasul imperiului alimentar detinut de familia Smedley. El a fost un om atat de rezervat in privinta intimatatii vietii personale, incat nici cei mai buni prieteni ai sai nu au stiut ca si-a planuit sinuciderea.
Milionarul in varsta de 71 de ani si-a trait ultimele clipe ale vietii in clinica elvetiana Dignitas.
Pana acum, identitatea lui a ramas secreta, iar in film este numit, simplu, Peter. Prietenii lui au povestit pentru Daily Telegraph despre determinarea sa de a schimba legile privind sinuciderea asistata, iar identitatea a fost facuta publica.
"Cred ca el a fost prea subtil pentru acest gen de problema, care se refera la posibilitatea de a lua o decizie asupra propriei vieti. In Anglia nu poti face asa ceva, pentru ca sotul sau sotia nu au voie sa te ajute, asa ca a fost silit sa plece in Elvetia", a declarat un prieten apropiat al lui Peter Smedley, care a dorit sa ramana anonim.
"Si-a dorit sa moara in propriul dormitor sau chiar in salonul sau", a mai spus el, citat de The Telegraph.
Nimeni in afara de familia sa nu a stiut ca Peter Smedley l-a invitat pe Sir Terry sa fie alaturi de sotia sa, Christina (60 de ani), la clinica Dignitas din Elvetia. Acolo, el a baut o substanta otravitoare si a murit, pe 10 decembrie 2010.
Moartea sa a fost prima sinucidere asistata care a fost difuzata vreodata, la televiziunile din Marea Britanie.