Val de frig în Europa. Temperaturile au scăzut cu 40 de grade în Grecia, în câteva zile

16-02-2021 07:35


Val de frig în Europa. Temperaturile au scăzut c...
Val de frig în Europa. Temperaturile au scăzut c...

Un val de frig s-a abătut asupra Europei, cu ninsori abundente în zone unde abia se vede un fulg de nea în mod obișnuit.

În capitala Greciei, Atena, a nins atât de mult încât autoritățile le-au cerut localnicilor să rămână în case.

Într-un oraș din nordul Poloniei, Marea Baltică a înghețat la țărm. Nici Statele Unite nu au scăpat de vremea extremă.

În doar câteva zile, Grecia a înregistrat o diferență de temperatură de aproximativ 40 de grade: dacă vineri termometrele indicau peste 20 de grade, luni, în nordul țării, a fost înregistrată aceeași temperatură, dar cu minus.

În Atena a nins abundent în ultimele ore, iar autoritățile au făcut apel la localnici să nu plece de acasă dacă fară un motiv serios.

Autostrada care trece prin capitala elenă a fost închisă din cauza condițiilor meteorologice, o situație rar întâlnită în centrul Greciei. În insule, viscolul a atins în unele locuri viteze de până la 120 de kilometri la oră.

Gerul și-a făcut simțită prezența și pe coastele Mării Baltice. În Polonia, cei care au ajuns pe litoral în nordul țării au fost martorii unor imagini de basm. Marea a înghețat la mal, iar plaja, de obicei nisipoasă, s-a transformat într-un peisaj arctic.

Turist: „Am călătorit toată noaptea ca să vedem acest fenomen. Este atât de frumos, suntem de-a dreptul impresionați.”

Turist: „Iarna mergi mai degrabă la munte decât la mare, dar e ceva uimitor. Nu mă așteptam să văd așa ceva. Sunt foarte încântat.”

Ninsori abundente au căzut și în unele regiuni din sudul Statelor Unite, acolo unde oamenii sunt obișnuiți mai degrabă cu seceta. În Texas, autoritățile au fost nevoite să întrerupă temporar alimentarea cu energie electrică pentru a proteja rețeaua.

Kevin James, locuitor San Antonio: „Am venit din San Antonio și am găsit zăpadă aici, la Alamo. Nu locuiesc prea departe, dar nu m-aș fi gândit niciodată că o să prind ziua cu o asemenea ninsoare.”

În mai multe orașe, aeroporturile au anulat zboruri din cauza vizibilității reduse, iar circulația pe șosele a avut de suferit. În Dallas și Houston, mercurul din termometre a scăzut până la minus 5 grade Celsius, în condițiile în care temperatura medie pentru această perioadă a anului e de 16 grade Celsius.

Tags: europa, frig, grecia,


VIDEO PROTVPLUS.RO