Scrisoare deschisă după ce un producător a încercat să se sinucidă în sediul unui post TV

Ultima actualizare: 16-01-2019 20:49
Youcef Goucem
Facebook.com

Aproximativ 100 de profesionişti algerieni din industria cinematografică şi de televiziune au denunţat anxietatea provocată de obstacolele existente în profesia lor, relatează AFP.

Totul a fost făcut public într-o scrisoare deschisă consultată miercuri de jurnaliştii de la AFP, publicată după ce un producător a încercat să se sinucidă dându-şi foc în sediul unui post TV, relatează Agerpres

Acest gest extrem a fost făcut pe 7 ianuarie de Youcef Goucem, producător TV, în holul principal al postului Dzair TV, deoarece nu reuşise să îşi obţină remuneraţia pentru difuzarea unui foileton în 2017 de acest post privat, a explicat pentru AFP producătorul şi realizatorul Said Mehdaoui, un prieten al victimei.

Youcef Goucem "este în afara pericolului", însă "52% din suprafaţa corpului său a suferit arsuri", a precizat Said Mehdaoui, unul dintre semnatarii scrisorii.

Într-un comunicat difuzat de presa algeriană, postul Dzair TV, deţinut de un cunoscut patron algerian, Ali Haddad, CEO-ul celei mai importante companii algeriene de lucrări publice şi un apropiat al preşedintelui ţării, afirmă că regretă "un diferend comercial care, din nefericire, s-a transformat într-o dramă".

Cu puţin timp înainte de a încerca să se autoimoleze, Youcef Goucem ieşise dintr-o şedinţă cu noul director general al postului, care "l-a asigurat că va sprijini solicitarea sa şi modul în care cererea lui va fi tratată de serviciile administrative, în ziua următoare", potrivit comunicatului dat publicităţii de Dzair TV.

"Această dramă ne-a făcut să reflectăm şi să ne restructurăm pentru a ne apăra drepturile", a explicat pentru AFP Said Mehhdaoui. "Cineaştii nu au nici sindicat, nici asociaţie" care să îi reprezinte, a reamintit el.

În scrisoarea lor, cei 100 de producători, realizatori, actori şi tehnicieni au subliniat necesitatea unei "acţiuni structurale şi structurate" pentru a pune capăt "abuzurilor consimţite, cooptării admise, nerespectării cuvântului dat şi micilor şi marilor nedreptăţi".

"Ştim în ce stare de anxietate extremă poţi să ajungi din cauza problemelor întâlnite în timpul unei producţii sau care împiedică finalizarea ei sau care întârzie pe termen nedefinit achitarea datoriilor cauzate de aceasta", au continuat semnatarii textului.

Gestul lui Youcef Goucem "trebuie să ne împingă (...) spre iniţiative ce vizează cooperarea, recucerirea spaţiilor de discuţii şi creativitatea, spre exercitarea drepturilor noastre şi de apărare a ceea ce a am dobândit", au mai spus ei.

În septembrie 2018, 15 cineaşti şi producători algerieni au denunţat "cenzura" şi "limitele impuse libertăţii de exprimare" în Algeria, după interzicerea mai multor filme de către autorităţi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO