Vaccinuri frauduloase, „aparent de origine rusă”. Avertismentul autorităților belgiene
Autorităţile sanitare belgiene au avertizat marţi cu privire la apariţia unor vaccinuri frauduloase, "aparent de origine rusă", şi au cerut populaţiei să nu cumpere aşa ceva, relatează EFE.
"Facem un apel tuturor cu privire la circulaţia unor vaccinuri frauduloase, aparent şi în principal de origine rusă. Securitatea şi eficacitatea lor nu a fost aprobată şi descurajăm cu hotărâre orice cumpărare de vaccinuri pe stradă, din magazin sau pe internet", a declarat Sabine Stordeur, directoarea programului ştiinţific la Centre Fédéral d'Expertise des Soins de Santé (KCE), fără să ofere cifre concrete.
Ea a avertizat totodată că vaccinurile autorizate sunt gratuite şi se administrează la centrele de vaccinare, în spitale sau în reşedinţele pentru vârstnici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În prezent, Belgia a administrat prima doză de vaccina la 370.019 de persoane (4,01 % din populaţie cu vârsta de peste 18 ani) iar cea de-aa doua doză la 203.755 de persoane (2,21 %), potrivit datelor publicate de institutul public Sciensano.
Campania de vaccinare în Belgia continuă să se axeze asupra persoanelor care trăiesc în reşedinţe pentru vârstnici şi personalul sanitar, dar începând din martie va începe să fie administrat persoanelor de peste 65 de ani şi celor din categoriile de risc cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani.
Între lunile martie şi iunie, belgienii vor primi o scrisoare în care sunt anunţaţi când vor putea să se vaccineze.
În ultima săptămână, Belgia a înregistrat o medie zilnică de 1.809 de cazuri - o scădere cu 20 % faţă de săptămâna anterioară -, mai ales la cei cu vârsta de peste 90 de ani, potrivit epidemiologului şi purtător de cuvânt al Sciensano, Yves Van Laethem.
În ce priveşte decesele, media a fost de 39 pe zi, reprezentând o scădere cu 3 % faţă de săptămâna anterioară.
A scăzut de asemenea şi numărul spitalizărilor, la 120 de internări pe zi (-3 %), totuşi la ATI sunt ocupate 319 de paturi, ceea ce presupune o creştere cu 6 % faţă de săptămâna anterioară.